O Zařízení na ekologické využití odpadu (ZEVO), které má vyrůst na chebském Švédském Vrchu, bude rozhodovat stavební úřad v Aši. O projektu se bude mluvit také na informační besedě, která se uskuteční příští týden.

O spalovně měl nejdříve rozhodovat chebský stavební úřad, proti tomu však vznesla námitku ekologická organizace Arnika. Ta totiž poukazovala na fakt, že je město Cheb spoluvlastníkem investorské firmy, tedy společnosti Terea. Krajský úřad Karlovarského kraje tedy rozhodl, že se projektem bude zabývat úřad ve Františkových Lázních. Během pár dní však vešel v platnost zákon, že se podobná rozhodování přesouvají na nejbližší obec s rozšířenou působností.

„To by byl v tomto případě úřad v Sokolově," uvedl chebský starosta Petr Navrátil. Sokolov je ale zakládajícím členem Odpadové společnosti, což je vlastně konkurenční projekt. Sokolovský úřad by tak byl podjatý z pohledu Chebských. Kraj proto nakonec určil, že bude územní řízení probíhat v Aši. Zástupci Chebu i krajského úřadu od počátku těchto jednání upozorňují na možný problém, který by mohl zhatit řadu projektů.

„V tomto případě jsme udělali velkou výjimku v posuzování podjatosti. Je totiž třeba si uvědomit, že města jsou a budou velmi častým investorem ve správním obvodu svého stavebního úřadu," upozornil již před časem ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek. „Výstavba závodu na energetické využívání odpadu v Chebu je však tak ojedinělá akce, že pro společenský konsensus v obci vyhodnotil krajský úřad tuto záležitost jako podjatost."

Podle projektu ZEVO může zpracovat až 20 tisíc tun zbytkového komunálního odpadu za rok. V regionu Chebska se ročně vyprodukuje asi 32 000 tun komunálního odpadu, v Chebu pak sedm až osm tisíc. Spalovna by tak městu měla ušetřit 38 milionů kWh za rok, které by muselo vyrobit spalováním fosilních paliv.