To je loňský výsledek, kterého dosáhli občané Aše při sběru elektrospotřebičů určených k recyklaci. Za tuto aktivitu bylo město Aš v těchto dnech oceněno.

„Aš obdržela certifikát vypovídající nejen o přínosech třídění televizí a počítačových monitorů, ale také o velkém významu sběru drobných elektrospotřebičů," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Životnímu prostředí tak obyvatelé města mimo jiné uspořili trochu elektřiny, ropy, vody a nebezpečného odpadu," upřesnil mluvčí.

Společnost Asekol přesně vypočítala dopad snažení všech lidí v Aši na životní prostředí a z toho vyplynulo, že recyklace tohoto množství elektroodpadu představuje například úsporu vody ve stejném množství, které je potřeba pro 14 500 sprchování, a úsporu ropy rovnající se spotřebě pohonných hmot při ujetí 170 tisíc kilometrů v běžném osobním automobilu. Asekol je neziskově hospodařící společnost, která v zastoupení výrobců a dovozců elektrozařízení organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení. Zajišťuje sběr, dopravu a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů včetně financování celého systému. Tato společnost při zpětném odběru úzce spolupracuje s městy a obcemi, posledními prodejci a servisy, svozovými společnostmi a zpracovateli elektrozařízení.