Téměř deset tun papíru a tři tuny plastů se podařilo za půl roku odevzdat lidem v Aši. Systém sběru tříděného odpadu přitom ve městě funguje zatím jen půl roku.

Ašská radnice nyní podmínky pro ty, kteří poctivě třídí, ještě zvýhodnila. Většina dotázaných se shoduje, že třídění odpadu má význam.

„Myslím si, že třídění odpadů má smysl, a každý, kdo se chce chovat trochu ekologicky, by na to měl myslet," řekl Vilém Kratochvíl z Chebu. „Já třídím také již mnoho let a jsem velmi rád, že město Cheb vybudovalo v centru města podzemní kontejnery. Doufám, že kolem popelnic již nebude ´čurbes´," dodal.

Třídění odpadů se uchytilo především v Aši, tam se do nového systému přihlásily stovky obyvatel.

„Počet účastníků, kteří se do tohoto systému zařadili, je do současné doby 572 lidí," uvedl tiskový mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „V rámci pytlového systému občané města do konce dubna odevzdali 2 998 kg plastů a 9 540 kg starého papíru. Systém je od samého začátku nastaven stále stejně," upřesnil Milan Vrbata.

Jednu změnu přece jen zájemci o třídění odpadu zaznamenají.

„Nyní jsme jen snížili cenu pytle na ukládání odpadu z 5 na 3 koruny," dodal Vrbata.

Pokud někdo v Aši pravidelně třídí, může se dočkat i slevy. Protože se v Aši zvedl poplatek za svoz odpadu na poplatníka za rok z 500 na 600 korun, chtěla dát radnice aktivním třídičům možnost na tomto poplatku ušetřit. Sleva může dosáhnout až 500 korun na poplatníka. V Chebu sběr separovaného odpadu platí již přes rok.