Zima si dává na chvíli oddech. Po několikadenním intenzivním sněžení a mrazech podle předpovědí čeká region poměrně teplý a hlavně deštivý víkend. Z tohoto faktu nejsou nadšeni jak provozovatelé skiareálů, tak i samotní lyžaři. Lyžařská centra mají zatím sněhu dostatek a jsou většinou otevřena, doufají ale v lyžařsky příznivější vývoj počasí.

„Počasí teď není příliš lyžařům nakloněno. Podmínky pro ježdění jsou sice přijatelné, ale ne optimální. Tvoří se dost často ledové plotny a krupičky. To může u nezkušených sjezdařů zavánět úrazem," uvedl amatérský lyžařský nadšenec Stanislav Beneš.

Chebsko

Skiareál Mariánské Lázně má rovněž otevřeno, a to i se souvislou, přibližně čtyřiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Sjezdové tratě jsou připraveny v délce 1,6 kilometru, ale běžecké tratě jsou nesjízdné. Zájemci zde mohou stále využít i večerní lyžování a nové velkokapacitní parkoviště u horní stanice lanové dráhy.

V ašském lyžařském středisku se nelyžuje. Kvůli deštivému a teplému počasí ubývá sněhu na sjezdovce a vinou tepla se nemůže ani zasněžovat. Vlekaři čekají na pořádný mráz.

Sokolovsko

Lidé ze Sokolovska mohou také vyrazit o víkendu na lyže. Skiareál Bublava je rovněž v provozu. „Na svazích máme přibližně deset až třicet centimetrů smíšeného sněhu. Mimo ně pak jen kolem deseti až dvaceti centimetrů. V provozu máme dva vleky, z toho jeden zdarma, a jednu lanovou dráhu," dodal správce bublavského skiareálu Bohumil Havel.

Karlovarsko

Lyžaři však mohou stále zavítat například do Nových Hamrů, kde je aktuálně na svazích zhruba dvacet centimetrů smíšeného sněhu. V okolí Nových Hamrů ale nejsou upravené běžecké stopy na klasické lyžování i bruslení. Upravená stopa je pro lyžaře pouze za hotelem Seifert, a to v délce tří kilometrů.

V provozu jsou v Nových Hamrech například lyžařské vleky v areálu Nad Kostelem, U Modřínu nebo ABC SKI.

Relativně dobré lyžařské podmínky hlásí také na božídarském Neklidu.

„Prozatím zde máme asi třiceticentimetrovou souvislou vrstvu sněhu a celý areál plně v provozu. Uvidí se ale během následujících dnů, jaké bude počasí. Musíme doufat, že začne sněžit," sdělil Filip Majkus, mluvčí skiareálu Boží Dar Neklid.