Desítky milionů korun dluží městu Cheb občané. Meziročně sice částka klesá, i tak je ale problém některé pohledávky vymoct. Nejproblematičtější jsou v tomto směru malé dluhy. A za co lidé dluží nejvíc? Za bydlení.

„Upravili jsme vnitřní systém a snažili jsme se sjednotit místo, kde se pohledávky vymáhají," informoval chebský starosta Pavel Vanoušek. „Pohledávky je možné rozdělit do dvou skupin: ty z poplatků a pokut, druhé ze služeb, které poskytuje město v oblasti bydlení," vysvětlil.

Do první skupiny patří třeba poplatky za psa, za popelnice nebo třeba pokuty.

„Co se týká poplatku za psa, dluží nám 84 lidí celkem 69 tisíc korun," uvedl starosta. „Podstatně vyšší jsou nedoplatky za likvidaci odpadu. Za rok 2013 evidujeme dluh ve výši 7,7 milionu korun, z toho cizinci nám mají doplatit 3,8 milionu korun," sdělil s tím, že u cizinců není vybírání poplatků snadnou záležitostí.

„Zákon nám sice dal možnost vybírat poplatky i od cizinců, musíme se ale obracet na správce evidence, tedy Ministerstvo vnitra," popisoval. Podle jeho slov ani tato evidence nemusí být řešením, mezi cizinci je totiž velká migrace.

Přes dva miliony korun pak nezaplatilo 2 880 občanů na pokutách.

„Jsou to pokuty, které uložila městská policie, stavební nebo živnostenský úřad," doplnil starosta. „Částka na jednoho nečiní ani tisíc korun. Právě takové malé částky se těžko vymáhají," vysvětlil. Často se to ani nevyplatí.

Největší částku ale občané dluží za bydlení, celkem jde o 61 milionů korun. „Z toho celkem 36 milionů korun je jistina, tedy to, co měli lidé zaplatit za nájem, teplo nebo třeba vodu," podotkl starosta. Příslušenství, tedy penále a poplatky, tvoří 24 milionů korun. Dohromady jde o celkem 737 pohledávek.

„Tyto pohledávky jsou už podstatně 'vydatnější', někdy jsou i vyšší než sto tisíc korun," dodal starosta.

Při vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti město využívá i exekucí. Ani ty ale nejsou podle představitelů města všemocné, často totiž není co brát. I přesto ale podle Pavla Vanouška suma, kterou občané dluží, rok od roku klesá.