Studium (i krátkodobé) v zahraničí! To je téma, které zajímá mnoho rodin. Ovšem shánění nejrůznějších informací o zamýšleném pobytu svého ´náctiletého´ studenta není pro rodiče zrovna lehké. Chebskému deníku se podařilo oslovit šestnáctiletou slečnu Anetu Strýčkovou z Podhradu (na snímku), jež se vydává právě za studijním dobrodružstvím do USA. Navíc přislíbila, že bude čtenáře Chebského deníku pravidelně informovat o nejrůznějších radostech i strastech pobytu a vzdělávání v Americe. Aneta ochotně odpověděla na první dotazy redakce před cestou do Států.

Na jak dlouho do Států jedete? Do které oblasti?

Do Ameriky jedu na deset měsíců. To je běžný školní rok a město, do kterého mířím, leží v Severní Karolíně a jmenuje se Charlotte. Má 600 tisíc obyvatel. Je to největší město Severní Karolíny.

Popíšete stručně vaše dosavadní studia v ČR?

Tento rok jsem studovala Hotelovou školu v Mariánských Lázních a úspěšně jsem dokončila první ročník. Poté jsem přerušila studium a do druhého ročníku nastoupím na střední školu v Charlotte.

Už tušíte, jaký obor by mohla být vaše parketa?

Velice mě baví cestování, cizí jazyky a gastronomie. Proto jsem si také vybrala hotelovou školu se zaměřením hotelnictví a cestovní ruch. V budoucnu bych chtěla jít na vysokou školu s tímto zaměřením a poté pracovat v tomto oboru.

Uvažovala jste o studiu v USA delší dobu?

Ano, už od malička jsem věděla, že bych chtěla studium v USA určitě vyzkoušet. Je to takový můj dětský sen.

Nemáte obavy z odloučení od nejbližších?

Samozřejmě že mám, a né malé. Spousta známých a rodina mi budou hrozně chybět, ale každá taková věc si žádá nějakou oběť.

Co vám bude v Americe nejvíce scházet?

Určitě to budou právě moji nejbližší a moji kamarádi.

Zbude tady doma v Chebu nějaký smutný, (načas) opuštěný přítel?

Kdybych tuto otázku dostala před třemi měsíci, řekla bych ano, ale nyní odpovídám, že zde zůstanou jen moji smutní přátelé.