Milion sto tisíc korun. Tuto odměnu získalo město Cheb spolu s tituly Památka roku a Historické město roku. A zastupitelé schválili, na co se finance použijí zkrášlí se domy v městské památkové rezervaci.

Od státu získalo město příspěvek 1,120 tisíc korun.

„Ten bývá každý rok přibližně stejný. Letos jsme ale program regenerace navýšili o odměnu, kterou jsme získali za titul Památka roku a Historické město roku," uvedl chebský místostarosta Pavel Hojda. Celkem tak půjde na opravu sedmi domů v městské památkové rezervaci 2,220 tisíc korun. „Dva domy jsou městské," podotkl místostarosta.

Jde o dům na rohu náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a Jateční ulice. Z dotace Ministerstva kultury bude poskytnuta dotace ve výši 753 tisíc korun na obnovu fasády, včetně restaurování kamenného erbu a portálu, a na výměnu vnějších oken.

Půl milionu korun pak poputuje do opravy městského domu na Růžovém kopečku. I zde se bude rekonstruovat fasáda, dojde i na výměnu dveří a oken.

„O dotaci měli zájem ještě další čtyři žadatelé, ti však nesplnili podmínky," sdělil Pavel Hojda.

Pokud vlastníci získají dotaci, rozhodně to neznamená, že se jim město a potažmo Ministerstvo kultury postará o opravu objektu. Většinu si musejí vlastníci zaplatit ze svého, dotace je jen příspěvkem. Opravy objektu v památkových rezervacích bývají náročnější a nákladnější. Příspěvek má pokrýt právě tuto „navíc".

Z příspěvku od Ministerstva kultury město loni opravilo i fasádu Schirdingerova domu na chebském náměstí. Ten vzbuzoval mezi místními vášně především kvůli tomu, že získal černou fasádu. Nakonec to byl ale právě tento dům, který si odnesl titul Památka roku. Památkáři rozhodli o návratu k původní podobě.

„Jedná se o jednu z mála dochovaných pozdně gotických fasád nejen v Chebu," konstatoval Jakub Chaloupka z Národního památkového ústavu v Lokti.