Zákaz pohřbívání do země na chebském hřbitově od 1. září neplatí (jak již Deník informoval). Město Cheb už také intenzivně pracuje na tom, aby se problémy s vysokou hladinou spodní vody neopakovaly.
„Situace na chebském hřbitově se vylepšila, zákaz pohřbívání do země již od 1. září nebude platit,“ sdělil místostarosta Chebu Miroslav Plevný. „V nové části hřbitova byla provedena odvodňovací opatření, hlavní odvodňovací kanalizace hřbitova byla měla být hotova do 30. listopadu.“
Vzhledem k vysoké hladině spodní vody vydalo město Cheb zákaz pohřbívání do země na civilních částech hřbitova letos v březnu, stejně jako v minulých letech - naposled před dvěma roky. „Odvodňování hřbitova je totiž obtížné od roku 1987, kdy byla dokončena silnice v sousedství a přerušily se přirozené i umělé odvodňovací cesty, které odváděly po desetiletí spodní i povrchovou vodu ze hřbitova,“ uvedla mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.
Situace se vždy zhoršovala v jarních měsících.
„Vybudování odvodňovací stoky za asi 10 milionů korun je financováno z příspěvku Spolku péče o válečné hroby Kassel, který vloni zahájil proměnu zadní části hřbitova ve vojenské pohřebiště,“ dodal Plevný.
Na úpravy civilní části hřbitova poskytne městu téměř 25 milionů korun německá strana. „Samotné vybudování vojenského pohřebiště není v této částce samozřejmě zahrnuto,“ sdělila mluvčí radnice. „Za uvedené finance již bylo zrekonstruováno více než pět desítek zchátralých starých německých hrobek, které se nacházejí mezi přední a střední částí hřbitova a jsou v řadě případů architektonicky velmi cenné.“
Město také připravuje rekonstrukci a rozšíření hřbitovní kaple i úpravy cest.