Onkologie bude fungovat v Karlovarském kraji i po roce 2015. Největší pojišťovna v zemi, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), teď oficiálně potvrdila, že chebské onkologické oddělení bude financovat v nezměněném rozsahu i po uvedeném termínu.

Kraj se tak může bez obav pustit do příprav na pořízení drahého lineárního urychlovače.

„Znamená to, že v souladu s požadavky pojišťovny můžeme zahájit přípravy přestavby prostor v chebské nemocnici, aby tam bylo možné umístit nový lineární urychlovač," potvrdil náměstek hejtmana Miloslav Čermák s tím, že podíl na financování nového přístroje přislíbilo město Cheb.

Náklady na stavební úpravy pro umístění urychlovače a na pořízení samotného přístroje budou zhruba 100 milionů korun.

„Myslím, že je to velmi dobrá zpráva pro naše obyvatele, protože onkologickou péči považujeme za zásadní součást krajského zdravotnictví," poznamenal náměstek Miloslav Čermák

Úpravy by měly začít nejpozději na podzim příštího roku, první úvahy a plány už má vedení kraje na stole.

„Velký čas zabere vysoutěžení přístroje, už připravujeme výběrové řízení. A od velikosti přístroje se budou odvíjet další navazující věci," vysvětlil časovou náročnost celého projektu Čermák.

Karlovarská krajská nemocnice žádala původně o přiznání statutu Komplexního onkologického centra. Proti se ale postavila Česká onkologická společnost.

„Zaměřili jsme se proto na udržení a rozvoj stávající onkologické péče v nemocnici v Chebu," poznamenal náměstek.

Myšlenky na moderní centrum pro onkologické pacienty se však vedení kraje podle něj nevzdává.

„Budeme o něj usilovat i nadále a vrhneme se na to všemi silami," prohlásil Čermák.

Chebskou nemocnici, která patří kraji, čeká v následujících letech zásadní proměna. Do roku 2019 do ní chce totiž Karlovarský kraj investovat obří částku, přibližně 360 milionů korun.

„Hlavním záměrem je sestěhování oddělení a péče do méně budov, tak aby se uvolnil nemocniční areál, jehož provoz je drahý," vysvětlil nedávno plány kraje Miloslav Čermák.

Špitál by tak dostal nový pavilon s několika operačními sály a moderním zázemím.

Už v příštím roce má jít jen na projektovou dokumentaci 10 milionů korun.