Vzhledem k tomu, že v současné době počet zastupitelů obce klesl pod zákonnou hranici pěti členů, budou si občané znovu volit své zástupce, a to už v září.

„Nové volby do zastupitelstva obce Prameny se uskuteční 26. září," informovala Jana Ježková z mariánskolázeňské radnice. Krajský úřad Karlovarského kraje také rozhodl o tom, že Pramenští budou volit pět nových zastupitelů.

„Kandidáti mají čas podat své kandidátky do 22. července," uvedla Jana Ježková s tím, že zatím se žádné sdružení do nových voleb nepřihlásilo. Podle informací Deníku by měla znovu kandidovat současná starostka Michala Málková. „Ráda bych se dopracovala k tomu, aby obec neměla účet a pozemky pod exekutorskou zástavou a mohla normálně fungovat, jak si její obyvatelé zaslouží, proto budu i v nadcházejících volbách kandidovat," uvedla Málková.

Pramenské zastupitelstvo není v současné době usnášeníschopné. „Pokud počet zastupitelů klesne pod minimální hranici pěti členů a nejsou náhradníci, musí se konat nové volby," řekl médiím Daniel Matějíček, vedoucí odboru správních agend Krajského úřadu Karlovarského kraje.

A jak vlastně k poklesu zastupitelů došlo? Už při ustavujícím zastupitelstvu rezignoval na svůj post Václav Jeřábek (Hnutí svobodné Prameny) a s ním i několik náhradníků. Role zastupitele se ujal poslední z náhradníků Luděk Koryta, který ale také před časem odstoupil ze své funkce. Za rozkolem stála podle koalice stáčírna minerálních vod. Opozice je ale jiného názoru. Spory byly podle ní v tom, že v obci panuje špatná nálada. Nikdo podle Hnutí svobodné Prameny nic neví a i pro zastupitele je prý složité dostat se k potřebným informacím.

Většina dotázaných občanů není novými volbami v nejzadluženější obci v republice vůbec nadšená. „Jsme malá vesnice," řekl jeden z mála místních. „Nemyslím si, že je správná cesta hádat se mezi sebou. Zastupitelé by se spíš měli dohodnout a chtít snížit naše dluhy. "