O podobném zařízení si ostatní města regionu, výjimkou není ani krajská metropole Karlovy Vary, mohou zatím nechat jen zdát. Vybudování františkolázeňského Aqvafora bylo úspěšným počinem tamní společnosti Lázně Františkovy Lázně.

„Jezdíme sem v zimě i v létě,“ říká Andrea Slavíková. Bydlí ve Františkových Lázních a protože nemá řidičák, je pro ní i její dvě ratolesti místní aquaforum ideální volba. Děti se vyřádí nejen v bazénech, ale i na dvaaosmdesáti metrů dlouhém tobogánu, vodních skluzavkách, dospělí si zase můžou odpočinout ve vodní jeskyni či ve smíšené finské sauně. Celkem je zde 1 570 m² vodní plochy. Návštěvníci si také pochvalují, že je možnost se zde občerstvit. Výhodná je i dopravní obslužnost. Hned u areálu je parkoviště, ale také vlaková zastávka.

Po příchodu do aquafora a zaplacení vstupného obdrží u recepce každý návštěvník pásek s elektronickým čipem, na který je zaznamenán čas vstupu, typ a cena zakoupeného vstupného. Je také možné si jej „nabít“ hotovostí. Uvnitř areálu pal lze pohodlně čerpat při placení za doplňkové služby, zejména za občerstvení. Při odchodu z areálu je případná nevyčerpaná hotovost recepcí automaticky vrácena.

Koupat se ale obyvatelé a návštěvníci regionu nejezdí jen do větších areálů. V Chebu funguje 25 metrů dlouhý a 12,5 metru široký plavecký bazén, k dispozici je i parní sauna. Ašský bazén má krytou i venkovní část. Uvnitř jsou dva plavecké bazény, venkovní část je otevřena v letních měsících a tvoří ji brouzdaliště a divoká řeka. Vodní vyžití ve městě mají i lidé z Mariánských Lázní. Návštěvníci mohou využít 25 metrů dlouhý krytý plavecký bazén, dětský bazén, ale i ohřívárnu, vířivky, kadeřnictví, masáže a bar.

I když jsou Karlovy Vary lázeňskou metropolí, mohou Františkovým Lázním jejich Aquaforum závidět. Lidé se nedočkali ráje vodních radovánek ani v areálu KV Areny, kde vznikl v roce 2012 asi za 271 milionů korun krytý plavecký bazén. Později ho doplnil menší venkovní bazén. Krytý bazén má sice tobogán, vířivku a vodní hřib pro děti, ale do klasického akvaparku má daleko. Kapacitou kolem 244 návštěvníků se vyrovná třeba bazénu v Sokolově. Ten má tobogány dva a dvě vířivky.