Obnova věžních helmic kostela sv. Mikuláše a vyhlídkového pavilonu na Zlatém vrchu. To jsou úspěšné projekty, za kterými stojí Nadační fond Historický Cheb. Ten v současné době pracuje na úpravách zdevastovaného hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa a židovského památníku v ulici Osvobození. I přesto už jeho členové plánují, jakou další památku zachránit.

Tipů, do čeho se pustit, má nadační fond celou řadu. Už je ale jasné, jaké další místo v Chebu projde renovací kamenná kašna pod schody kostela sv. Václava v Kamenné ulici.

„Kašna je ve velice špatném technickém stavu. Prasklá je například její kamenná vana, kašna pochopitelně není funkční, takže z ní netryská voda," uvedl předseda správní rady fondu, chebský místostarosta Michal Pospíšil. „Rekonstrukce, která by vedla k jejímu zprovoznění, by se mohla realizovat v příštím roce. Kamenná ulice by tak na obou koncích získala atraktivní vodní prvek. V horní části by to byla právě tato kašna, ve spodní již opravená Cechovní kašna," podotkl.

Fond v současné době pracuje na dvou projektech úpravě zdevastovaného hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa u cyklostezky po bývalé slapanské trati a židovského památníku v ulici Osvobození.

„Nejprve chceme dokončit obě probíhající akce. Úpravy okolí památníku před mostem do Hájů, kde se od roku 1874 do zničení nacisty v roce 1944 nacházel židovský hřbitov, by měly být hotovy do konce července, proměna zdevastovaného hřbitova Krásné Lípy na důstojné pietní místo pak do konce září. Poté bychom chtěli zahájit projektovou přípravu rekonstrukce kašny u kostela sv. Václava," doplnil Pospíšil.

Nadační fond Historický Cheb, jehož nejviditelnějším počinem zatím byla obnova věžních helmic kostela sv. Mikuláše a vyhlídkového pavilonu na Zlatém vrchu, si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek na Chebsku. Město mu každoročně přispívá 500 tisíci korunami.