Podpořit fair trade produkty může každý, kdo v sobotu dopoledne dorazí do chebské Krajinky. Právě tam se od 10 hodin koná happening s názvem Férová snídaně.

„Akce se koná při příležitosti Světového dne pro fair trade, což je svátek, který slaví druhou květnovou sobotu tisíce lidí na celém světě. Vyjadřují tím svůj zájem o výrobky, při jejichž produkci nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce," uvedla Alena Votavová, ředitelka Hospicu sv. Jiří, který akci pořádá společně s Komunitním osvětovým společenstvím a Farní charitou Cheb. „Letos snídáme 10. května poprvé od 10 hodin na Krajinné výstavě v Chebu," doplnila.

Férová snídaně proběhne formou pikniku, na němž se sejdou všichni, pro které je důležitá odpovědná spotřeba, důstojné pracovní podmínky a dodržování lidských práv všude ve světě. „Nejde o ochutnávku ani komerční propagaci každý si na snídani donese své fér-bio-lokální-jakékoli dobroty, a pokud má chuť, rozdělí se s ostatními snídajícími," podotkla Alena Votavová. Podle jejích slov se navíc fairtradové dobroty rády kamarádí s těmi lokálními. „Na snídani vítáme i upečenou buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu do termosky uvařený fair trade čaj nebo kávu." Nebo stačí posnídat chleba namazaný domácí marmeládou nebo sýrem od místního farmáře.