Cukroví, řízky, salát s tučnou majonézou, svíčková se šesti, dobře propečená kachna se zelím a to vše zapíjet dobře vychlazeným pivem či naopak horkým punčem nebo medovinou. Kalorie se sčítají, kila naskakují a po svátcích jsou najednou potřeba o číslo větší kalhoty… Zatímco Vánoce byly ráj pro obchodníky, teď začínají žně pro sportovní centra. Kam tedy můžete vyrazit s váhovými přírůstky zatočit a jak vůbec na to?

„Vánoční obžerství jsem si letos po dlouhé době užila osobně. Měla jsem břicho pořádně nafouklé," přiznává trenérka a provozovatelka centra Esprit4Live Andrea Voláková. Nejlepší je podle ní zahájit co nejdřív detoxikační kúru. „Vhodné je pít čaje a stravovat se jen velmi lehce. A samozřejmě vyrazit cvičit," dodává. V Espritu nepřestaly hodiny běžet ani během svátků a i nyní si tam můžete jít zkusit třeba oblíbený fitbox, hardcore trénink nebo třeba fitball – cvičení na míči. „Hodiny vedou zkušení instruktoři, kteří se je vždy snaží oživit. Kdo si z nabídky cvičení nevybere, může se po Novém roce těšit i na novinky, například TRX," prozradila Voláková.

Pokud máte dojem, že dozor instruktorů nepotřebujete a raději cvičíte ve vlastní režii, můžete zvolit některé ze sokolovských fitcenter. „Měli jsme otevřeno i na Štědrý den, nyní už pokračujeme v běžném provozu. Žádný velký nával ale nečekáme. Spousta lidí se moc hýbat nechce, a pokud ano, moc jim to nevydrží. Přijdou třikrát a myslí si, že z nich bude Arnold nebo manekýnka. Za měsíc ale sotva můžou čekat výraznější výsledky. Chce to vytrvat," upozornil provozovatel Fitness Poliklinika Martin Cettl. Využít tu lze i služeb osobního trenéra.

Naopak velký zájem byl o svátcích o tenis, squash nebo bowling. „Kurty byly oproti minulým letům opravdu plné a tento trend se zatím drží. Hodně si k nám jezdí zasportovat rodiny s dětmi," uvedl Lubomír Kaukal ze sportovního centra Hrušková.

Za kolik vycvičíte vánoční kila?

Fitbox, jumping, fitball, crossfit, jóga, aerobic, spinning, zumba a další – jednotlivá lekce od 70 korun, permanentka na 10 vstupů od 600 korun, permanentka na 20 vstupů od 1000 korun
Posilovna – jednotlivý vstup od 60 korun, permanentka na 10 vstupů od 440 korun, měsíční permanentka od 550 korun
Trenérský dohled v posilovně – od 150 korun, sestavení osobního tréninkového plánu od 350 korun, sestavení osobního stravovacího plánu od 800 korun
Bazén – první hodina 60 korun, každá další 20 korun
Minisquash – pronájem kurtu na hodinu od 130 korun
Squash – pronájem kurtu na hodinu od 230 korun
Tenis – pronájem kurtu na hodinu od 275 korun