Příhraniční oblasti jsou v pohybu. Tento závěr jasně vyplynul ze šestých Mariánskolázeňských dialogů. Počet Čechů pracujících ve východním Bavorsku se od roku 2011 téměř zdvojnásobil.

Mariánskolázeňské dialogy organizuje Řemeslnická komora Dolní Bavorsko Horní Falc z Regensburgu. Na akci se sešlo 240 zástupců z institucí, podniků, škol a úřadů z východního Bavorska, Čech, Rakouska a poprvé i ze Slovenska. „Bylo to takové velké rodinné setkání," zhodnotil Mariánskolázeňské dialogy Ludwig Rechenmacher, vedoucí oddělení pro zahraniční hospodářství a Evropskou unii u Řemeslnické komory. Ve všech pádech přítomní skloňovali slova ´kultura vlídného přijetí´. Tu je zapotřebí uplatňovat u pracovníků, kteří za prací přicházejí ze sousední země. „Přátelské pracovní klima, rovnocenné zacházení s místními a zahraničními pracovníky, všechny tyto body jsou velmi důležité pro vytvoření kultury vlídného přijetí," uvedl Rechenmacher.

Dalším faktem, který ukázaly ´Dialogy´, je poznatek, že v příhraničních okresech východního Bavorska je vysoký podíl českých pracovních sil. „Mezi 1500 českými pracovníky v našem okresu se uskutečnila dotazová akce," řekl Klaus Schedlbauer z oddělení podpory hospodářství okresního úřadu v Chamu. „Devadesát procent z nich se u nás cítí dobře." Většina Čechů v Bavorsku pracuje v kovozpracujících závodech nebo hotelech a restauracích. Motivací je hlavně vyšší mzda v zahraničí.