Vyhoví tak mnoha stížnostem nejen starších obyvatel města. Lidé, kteří zákaz poruší, budou platit desetitisícové pokuty.

„Zamítnutím pochůzkového a podomního prodeje Rada města Aše reaguje na řadu stížností zejména starších občanů na praktiky prodejců zboží a služeb," zdůvodnil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Platit začne toto nařízení od 1. února 2014. Pokud někdo tento zákaz poruší, může zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc korun.

„Tržní řád vymezuje základní pojmy, jako je tržní místo, předzahrádka, předsunuté prodejní místo, pochůzkový a podomní prodej," informoval mluvčí radnice. „Podle přílohy tohoto nařízení jsou tržní místa na Poštovním náměstí v počtu 15 míst, předsunutá prodejní místa a předzahrádky jsou na celém území města Aše, v místech ve vlastnictví majitelů provozoven či na chodnících při zachování průchozího prostoru v šíři minimálně 1 metr," dodal mluvčí ašské radnice.

S pochůzkovým a podomním prodejem zatočili také v Chebu, kde platí zákaz tohoto nešvaru již více než rok.

„Změna tržního řádu se uskutečnila proto, že jsou občané podle našeho názoru nadměrně obtěžováni různými prodejci, kteří je kontaktují venku či doma," vysvětlil již dříve chebský starosta Pavel Vanoušek. „Domníváme se, že lidé takto mohli přistoupit na něco, čeho by litovali. Proto jsme se rozhodli tento způsob prodeje služeb v našem městě odmítnout. Neznamená to, že bychom ve městě nepovolovali různé reklamní akce," podotkl starosta. Navíc dodal, že na dodržování nařízení dohlíží pracovníci živnostenského úřadu, ale i městská policie. Napálit se nechala nedávno pětadevadesátiletá Marie z Chebu.

„Přišli za mnou nějací prodejci a tvrdili, že mají pro mne velkou příležitost, jak ušetřit za elektřinu," pověděla seniorka. „Tak dlouho na mne naléhali, až jsem smlouvu podepsala. Naštěstí můj syn již vyřídil zrušení této smlouvy, protože ve finále bych zaplatila za elektřinu mnohem víc, než mi tvrdili," dodala.