Zahrádkáři v Karlovarském kraji už opět začínají zaznamenávat nedostatek podzemní vody. Pokles podzemních vod potvrzují i odborníci, ale stále je letošní situace o mnoho lepší, než tomu bylo v roce předchozím. Tehdy se na některých místech musela voda dokonce i zavírat. Letos je stav vodních zásob zatím dobrý, na některých místech se však pokles hladiny projevil.

„Vím, že na některých místech v Karlovarském kraji zaznamenali lidé úbytek podzemní vody a začali s ní šetřit," sdělil Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové. „Přesto však musím říci, že úbytek podzemní vody není ještě tak markantní, jako tomu bylo vloni. Dokonce i splavnost řeky Ohře je jedna z nejlepších v republice," okomentoval Rudolf Kovařík.

Přesto však zahrádkáři už narazili na problém, že voda, která je z podpovrchových rezervoárů, teče slabším proudem.

„Všiml jsem si, že vody teče méně, ale zatím se to ještě dá vydržet a zalévání nechávám na večer, kdy teče vody o něco více," řekl šestašedesátiletý zahrádkář Miroslav. „Jen doufám, že se nebude opakovat situace z loňska, kdy nám voda netekla třeba dva dny v týdnu," doplnil zahrádkář.

Podle odborníků nastalo období, kdy se rozhodne, jestli podzemní vody bude více, nebo méně.

„V tuto chvíli se rozhodne o tom, zda se stav podzemní vody zhorší, anebo naopak zlepší. Aby se stav podzemní vody stabilizoval, je potřeba hned několik faktorů. Jedním z nich je vytrvalý, ale rovnoměrný déšť, jehož voda má následně šanci se vsáknout do spodních vrstev půdy. Dalším faktorem je přiměřené teplo, kdy nedochází k výraznému odparu vody z půdy. Pokud je příliš velké horko a sucho, zvyšuje se tím odpar z půdy, země se přehřívá a to vše způsobuje, že je vody v podzemí ještě méně," vysvětlil Rudolf Kovařík.

Ani nárazovité a prudké srážky nijak stav podzemní vody nezvýší.

„Tyto deště se nestihnou dostatečně vsáknout do půdy a vypařují se hned na povrchu, takže pokud je bouřka a lidé se radují, že konečně bude voda, mnohdy se zmýlí. S podzemní vodou tyto přívalové srážky ani nehnou," upozornil Rudolf Kovařík. Nejvíce je nedostatek vody vidět například na travnatých porostech, kde tráva téměř neroste a je tam spíše holé místo.

„Tráva je velmi citlivá na nedostatek vody, a pokud jí nemá dostatek, přestane růst a čeká na vhodnější podmínky pro svůj růst," poznamenal Rudolf Kovařík.