Opatrnost a obezřetnost, to jsou slova, která by měli vtloukat rodiče do hlav svým dětem. V loňském roce kriminalisté v Karlovarském kraji řešili 37 případů pohlavního zneužívání. Přestože statistika, kterou policisté vydali, nezahrnuje jen případy, kdy jsou oběťmi děti, opatrnost je na místě.

„Strach mám, a to jsme se zatím, díkybohu, s ničím takovým dosud nesetkali. Desetkrát jsem své dceři vysvětlovala, jak se má chovat při cestě do školy a ze školy," řekla jedna z maminek z Chebu, která si nepřála uvést své jméno. „Naplánovala jsem jí, kudy má chodit, protože po cestě jsou obchody, kde se může v případě nebezpečí schovat. Nesmí také chodit sama, ale vždycky s kamarádkami. A samozřejmě se hlásí mobilním telefonem," popsala.

„Přiznám, že někdy mě kontroly obtěžují," řekl jedenáctiletý Petr z Dolního Žandova. „Píšu zprávy, že jsem ve škole. Musím zavolat, když jsem doma. Poslouchám, že nemám chodit sám, nesmím mluvit s cizími lidmi a podobně. Doma mi to opakují stále dokola. Ale když se nad tím zamyslím, asi je to opravdu nutné."

Právě prevence je podle policie velmi důležitá. „Děti by neměly hovořit s nikým cizím," uvedla tisková mluvčí policie Kateřina Krejčí. „Rodiče by je měli také poučit, že si od nikoho, koho neznají, nesmí brát žádné věci." To samozřejmě platí i v případě, že v jejich blízkosti zastaví neznámé auto. „V žádném případě by do něj nikdy neměly nasedat," varovala. Pro žáky je bezpečnější chození po skupinkách, kdy minimalizují riziko.

Pokud už se stane to, že dítě někdo obtěžuje, nemělo by se stydět o tom hovořit nebo se domnívat, že o nic nešlo. „Je velmi důležité, aby dítě, pokud se setká s takovým jednáním, řeklo rodičům nebo učitelům, co se mu přihodilo," dodala Krejčí.