Nový český prezident, zvolený v historicky první přímé volbě prezidenta, získal podle regionálních politiků silný mandát od veřejnosti. Hovoří tak zejména levicové strany. Připomeňme, že na Chebsku Zeman obdržel 58,93 procenta hlasů, přičemž Karel Schwarzenberg 41,06 procenta. Chebský deník mezi regionálními politiky zjišťoval, co si o vítězství Miloše Zemana myslí právě oni.

Radost z vítězství 'svého' kandidáta neskrýval předseda Strany Práv Občanů ZEMANOVCI za Karlovarský kraj Josef Kvasnička, který se v Praze účastnil oslav Miloše Zemana. „Na Hrad se dostal správný, poctivý a slušný člověk. O vítězi rozhodli občané, a to výrazným rozdílem hlasů," upřesnil.

Starostka Dolního Žandova Eliška Stránská také neskrývala spokojenost s tím, že se na Hrad dostal Miloš Zeman. „Já jsem také volila Miloše Zemana, takže jsem s výsledky voleb velice spokojená. Jelikož je Miloš Zeman levicovým politikem, tak jsou jeho názory bližší obyčejným lidem, i proto pan Zeman vyhrál většinou v menších obcích a hlavním bojištěm Karla Schwarzenberga byla města, kde lidé žijí trochu jiným životem. Myslím si také, že za neúspěchem Karla Schwarzenberga stojí nynější nepodařená vláda, která vůbec nehledí na potřeby obyčejných lidí. Prezidenta podpořilo 55 procent voličů, a to si myslím, že je hodně silný mandát," dodala.

A jak vidí vítězství Zemana spíše pravicoví politici?

„Z výsledků voleb jsem zklamaný," uvedl starosta ZádubuZávišína Jiří Nešpor. „Já i naše strana jsme velcí sympatizanti pana 'knížete'. Myslím si, že by byl tím nejlepším prezidentem. Ve volbách tak pro mě vyhrála arogance a neslušnost nad elegancí. Miloš Zeman si totiž přisvojuje i pravomoci, které nemá," dodal s tím, že vítěz voleb neskrýval to, jak dosáhl tak dobrého výsledku.

„Můj kandidát Miloš Zeman nebyl," uvedl starosta Aše Dalibor Blažek. „Respektuji však, jak voliči rozhodli, a doufám, že pan Zeman dodrží to, co sliboval že bude prezidentem všech lidí," dodal.