Velkým problémem přehrady Skalka je prakticky každoroční přemnožení sinic, které po většinu letní sezony znemožňuje koupání. Výskyt sinic od letošního roku omezí výstavba nové kanalizace v Pomezí nad Ohří. „Myslíme si, že nová kanalizace přinese značné zlepšení," míní starosta města Pavel Vanoušek.

Celkem má stavba kanalizace v Pomezí včetně napojení do Chebu přijít na pětatřicet milionů korun, přičemž chebská radnice přispěje částkou ve výši pěti milionů korun. Dvacet milionů má připravených obec Pomezí, částečně by se na nákladech podílel Karlovarský kraj a 1,5 milionem společnost Chevak. „Město Cheb by mohlo projekt podpořit částkou do pěti milionů korun," uvedl místostarosta Chebu Tomáš Linda.

Stavba kanalizace prospěje jak přehradě, tak hlavně lidem.„Bude to skvělé, moc mě doteď mrzelo, že kvůli nekvalitní vodě nemohou lidé z Pomezí a Skalky toto krásné místo využívat," chválí stavbu obyvatelka Pomezí Zdeňka Kůtová. „Doufám, že město potom kanalizaci rozšíří až do Podhoří," dodala.

Kanalizace už je ve všech ohledech připravena k výstavbě. „Pokud vše půjde podle plánu, kanalizace by se mohla začít budovat na začátku roku 2013, možná i o pár měsíců dříve," uvedl místostarosta Pomezí nad Ohří František Jandík.

JANA JECHOVÁ