V šestaosmdesáti letech! „Nikdy není pozdě s něčím začít," řekla na vernisáži.

„S touto technikou zvanou enkaustika jsem se setkala před dvěma lety," uvedla výtvarně nadaná seniorka.

„Mám moc ráda přírodu, začala jsem proto malovat stromy a přírodu. Vypracovala jsem se díky pečovatelkám v domově a obrovské poděkování patří paní Břízové. Díky ní jsem se naučila to, co tady vidíte." Ještě před lety byla Mária Kšírová naprosto nepolíbená uměním. „Holdovala jsem ručním pracím, háčkování i pletení. Malování mě nikdy nelákalo." V genech ale zcela jistě nadání má. „Bratr, který žije na Slovensku, je akademický malíř. Proto mohu říci, že jsem vystavovala už i v zahraničí, právě na Slovensku se svým sourozencem."

Nápad uspořádat Márii Kšírové výstavu v chebském infocentru vznikl v domově pro seniory.

„Paní Mária se účastnila malířské soutěže, kterou vyhlásil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný," řekla Soňa Škvareninová z Domova pro seniory Skalka. „Klání vyhrála a my jsme začali uvažovat o tom, že bychom její obrázky vystavili v našem domově. Před měsícem jsme se pak rozhodli, že výstavu uspořádáme v prostorách infocentra," uvedla.

Přestože se Mária Kšírová přiznala, že před akcí měla opravdu velkou trému, na akci vystupovala jako zkušený matador. „Jestli bude ještě nějaká výstava? Doufejme, že mi to zdraví dovolí," dodala.