Celorepubliková protidrogová kampaň Cyklo–běh za Českou republiku bez drog dorazila i do regionu. Její účastníci se včera zastavili také v Mariánských Lázních.

Akce je největší

„Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem,“ vysvětlil mluvčí akce Vlastimil Špalek. „Tato aktivita chce poukázat na nedostatečnou informovanost na poli drogové prevence a volá po zvýšení protidrogového vzdělávání a osvěty v naší zemi,“ uvedl.

Lázeňské město nevynechali

Do Mariánských Lázní, stejně jako do ostatních měst, dorazil tým cyklo–bězců a tým lektorů. Ti se věnovali dětem ve školách. Kromě toho v každém městě funguje také skupina, která místním občanům rozdává brožury o drogách, především o rizicích marihuany, zároveň také zodpovídá různé dotazy.

Omyly

"Nejčastěji se setkáváme s tím, že mají obyvatelé mylné informace o marihuaně,“ řekl Vlastimil Špalek a upozornil, že velká část lidí marihuanu nepovažuje za drogu. Přitom třeba přešlechťování rostliny způsobí, že má daleko větší obsah THC, než tomu bylo dřív.

Drogu obhajují

„Zvlášť teenageři, kteří již s marihuanou mají zkušenosti, se jí snaží různě obhajovat. Například tvrzením, že je to lék.“ Alarmující je, že podle statistik s drogami 'laškovala' pětina dětí do 13 let!

Odborníci úskalí znají

Odborníci na rizika drogy stále upozorňují.

„Marihuana je cizím prvkem do psychiky,“ sdělil psycholog Ján Pobežal z Chebu. „Něco umělého vás přivede do dobré nálady, jinde za to ale zaplatíte. U častých konzumentů vznikají sklony k psychickým nemocem, jako je třeba schizofrenie,“ dodal psycholog.