Jak usnadnit život lidem, které zasáhla povodeň? Tuto otázku si klade také řada obyvatel Chebska. Jak Deník zjistil, pomocnou ruku podají také města v regionu.

Pomoci chce například Hanka Dobrá, kterou mnozí znají jako organizátorku sbírky víček pro nemocnou Lucinku a Danečka.

Sbírka začala

„Rozhodli jsme se pomáhat i jinak, a to postiženým povodněmi," uvedla. „Proto lidé na Chebsku, kdo můžete věnovat nějaké deky, spacáky, dezinfekce a úklidové prostředky, dejte mi, prosím, vědět na mobil 774 541 258 begin_of_the_skype_highlighting 774 541 258 end_of_the_skype_highlighting anebo vše dovezte do kanceláře Pečovatelské služby v Chebu. Mnohokrát děkuji," zakončila prosbu.

Pomůže Krumlovu

Aktivní bylo už také město Cheb. „Včera hned ráno jsme nabídli pomoc Českému Krumlovu a čekáme na reakci," uvedla v úterý Deníku mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. „Jinou pomoc zatím neorganizujeme."

Například Ašští se s největší pravděpodobností do nějaké charitativní akce také zapojí. „Obrátilo se na nás již šest organizací, které mají zájem některým zaplaveným městům a obcím pomoci," řekl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „S největší pravděpodobností se připojíme k některé z nich. Zatím však nevíme, jestli bude potřeba poskytnout šatstvo nebo jiné věci. O všem budeme ještě jednat," dodal mluvčí.

Rozhodovat se bude i v Hranicích. „Zítra se u nás koná zvláštní zasedání a rozhodneme se, zda některému městu či obci pomůžeme a v jaké míře," vyjádřil se starosta města Hranice Miroslav Picka.

Peníze darují i formou DMS

Pomoc a sbírku chystá Charita ČR. Na pomoc lze přispívat formou DMS. „Vyhodnocujeme povodňovou situaci a jsme připraveni pomoci při odstraňování povodňových škod a lidem v jejich tíživé životní situaci," řekl Lukáš Cyurylo, ředitel Charity ČR. „V rámci naší sítě, která zahrnuje 340 místních poboček, zjišťují naši pracovníci i v terénu, kde bychom mohli zasáhnout, jestliže se tam pomoci nedostává."

Charita je připravena nabídnout svou bohatou síť poraden, psychologických týmů, ale následně také humanitárních skladů, s možností zapůjčení vysoušečů a podobně. Lidé zasažení velkou vodou najdou také užitečné rady na webu povodne.charita.cz, kde budou zveřejňovány aktuální informace o zapojení Charity do pomoci.

Charita současně vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem povodní. Pomocnou ruku chystají postiženým i humanitární organizace Člověk v tísni, Adra či Diakonie.

Pomoci ostatním, více zasaženým krajům je připraven i Krajský úřad Karlovarského kraje. „Nejprve ale zjistíme výši škod v našem kraji, naši lidé mají přednost. Teprve potom zvážíme pomoc ostatním regionům," uvedl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Do postižených oblastí lze i vyjet

Ti, kdo by chtěli pomoct kdekoliv v republice při odklízení následků povodní, mohou navštívit webové stránky http://mamjob.cz/povodne, kde naleznou jména konkrétních osob, které se přihlásily o pomoc prostřednictvím této stránky. Zájemce se tak může zaregistrovat jako ‚volný' pomocník. Samozřejmostí je také možnost registrace postižených povodní s žádostí o pomoc.

Sbírkové konto:číslo účtu: 11998822/0800 u České spořitelny 

VS 906 Pomoc lidem postiženým přírodními katastrofami (povodně, vichřice)

Dárcovské konto: číslo účtu: 88444422/0800 u České spořitelny, VS 906.  

Dárcovská SMS: DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, z toho Charita ČR obdrží částku 27 Kč, službu zajišťuje Fórum dárců.)