S letním obdobím jsou spojeny tradiční problémy, jedním z nich je bodavý hmyz. Spousta lidí je na štípnutí včelou, vosou nebo sršní alergická. Reakce může být i smrtelná.

Velká část lidí ale možná ani netuší, jestli alergická na bodnutí hmyzem je, nebo není. Reakce se mohou různit, od malého otoku a svědícího pupínku po dušení se, kopřivku a otok celého těla. Zdravotníci varují, dávejte pozor.

První dva srpnové víkendy a týden mezi nimi potvrdily, že letos je patrné přemnožení bodavého hmyzu, už jen z počtu jeho útoků na lidi. „Od 1. srpna do 9. srpna včetně jsme vyjížděli k rapidnímu nárůstu pacientů s alergickou reakcí na bodnutí hmyzem," uvedla mluvčí karlovarské záchranné služby Petra Bakurová.

Celkem 69 alergických reakcí. U těžkých alergických reakcí je člověk ohrožen na životě. Nejčastěji bodnutí proběhlo v souvislosti s pozřením nápoje či jídla, ale také šlápnutím na vosu či včelu. Prvního srpna záchranáři řešili i případ uštknutí zmijí.

Také Věra Sokolová, magistra z nejdecké lékárny, připouští, že narostl počet lidí, kteří si přijdou preventivně koupit antihistaminika, kdyby náhodou štípnutí přišlo, aby byli připraveni. „Vzrostl také zájem lidí o roztoky a masti po bodnutí hmyzem," doplnila lékárnice.

Horka mají také vliv na cévní systém, jelikož tělo se snaží vyrovnat s horkem a udržet tělesnou teplotu roztažením cév. „Ošetřeno bylo 21 pacientů s cévními mozkovými příhodami, což je o třetinu více než obvykle," uvedla mluvčí Bakurová. I srdce musí pracovat více, aby udrželo krevní tlak, vyjíždí se tedy i k pacientům, kteří mají problémy se srdcem, a výjimkou nejsou ani pacienti s vysokým tlakem. Za prvních 9 srpnových dní ošetřili zdravotníci záchranné služby 58 pacientů s kolapsovými stavy.

„Za uplynulý víkend 8. a 9. srpna se jezdilo více, než je průměr. Bylo ošetřeno 238 pacientů, průměrný denní počet je 103 pacientů. Nejvíce se jezdilo na alergické reakce, dýchací problémy, cévní mozkové příhody, kolapsy, nevolnosti, křeče či bolesti na hrudi celkem 117 pacientů. Dále ostatní zdravotní problémy nesouvisející s úrazy 72 pacientů. Úrazy, pády, dopravní nehody a napadení si tento víkend vyžádaly 46 pacientů," doplnila Petra Bakurová statistiku záchranné služby Karlovarského kraje.