Špalíček, jeden ze symbolů Chebu, se letos bude opět opravovat. Tentokrát se práce přesunou na západní řadu domů. Ta východní je až na jeden dům opravená od minulého roku.

Ani letos práce nezačnou už v létě. „Byla by to velká škoda, kdyby byl Špalíček vidět jen za lešením,“ řekl Jaroslav Voříšek z Ústí nad Labem, který přijel nedaleko města na dovolenou. „Přijel jsem do města také kvůli tomu, abych ho mohl vidět,“ potvrdil.

Kdy přesně se s opravou Špalíčku začne, není ještě jasné. „Z pochopitelných důvodů by to ale mělo být až po ukončení Valdštejnských slavností v závěru prázdnin,“ uvedla Martina Kuželová, mluvčí chebského městského úřadu.

Stejně jako v dalších případech, i cena rekonstrukce Špalíčku by měla vzejít z elektronické aukce.

Na východní řadě domů se pracovalo minulý rok. Kromě oken se opravovala také fasáda. Jeden z domů však patří Karlovarskému kraji, město tak opravilo jen své čtyři. Na tom zbylém se mělo začít pracovat ve chvíli, kdy jej Cheb získá do svého vlastnictví. Jestli se záležitost vyřeší do konce prázdnin, není jisté.

„Na neopraveném domě z již zrekonstruované části Špalíčku se zatím pracovat nebude, když objekt není náš. O jeho nabytí jednáme s Karlovarským krajem,“ vysvětlila Martina Kuželová.

Špalíček: Symbol chebského náměstí tvoří komplex 11 domů rozdělených Kramářskou uličkou, který vyrůstal od 13. století na místě kramářských bud a masných krámů. Podle nejstaršího zobrazení z roku 1472 je půdorys těchto 2 bloků v podstatě zachován do dnešní doby. Zbořena byla třetí řada domů, která stála na západní straně náměstí. Zdroj: tic.cheb.cz