„Lidé se ptají, co dělám pro svoji dlouhověkost," uvedla stoletá Františka Lokajová. „Já vždy odpovídám: Nic výjimečného. Celý život jsem jedla střídmě a hodně jsem pracovala. Až do svých osmdesáti let jsem byla zaměstnaná v cukrovaru," potvrdila stařenka.

Ta podle vyprávění svých blízkých i svého okolí zažila krušné dětství. Vyrůstala totiž jako sirotek v poměrně velké bídě. Už odmala musela těžce dřít. V průběhu svého života pracovala v jednotném zemědělském družstvu a také v cukrovaru. Paní Lokajová také pamatuje všechny československé i české prezidenty. Který však byl její nejoblíbenější, uvést nechtěla. Nikdy takovéto věci totiž neřešila.

A jaký byl nejkrásnější zážitek za celé století jejího života? „Rozhodně nejkrásnější bylo, když skončila druhá světová válka. Během ní jsem si zažila mnoho špatného, a tak osvobození bylo zároveň vysvobozením," dodala.

Z nádherného jubilea Františky Lokajové se těší také její rodina. Stoletá dáma je totiž desetinásobnou babičkou a sedminásobnou prababičkou.

„Jsem ráda, že to mé mamince tak dobře myslí i v takto vysokém věku," uvedla dcera Drahuše Mračková. „Aktivně se zajímá o aktuální dění. Jediné, co stále nemůže pochopit a co ji trápí, je vysoká nezaměstnanost, která dříve nebývala," dodala.

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu bylo ke konci roku 2011 v České republice přes 600 sto- a víceletých lidí. V Karlovarském kraji to bylo pouze 15 osob nejméně z ČR. Od poslední vydané statistiky se data mírně změnila.

„Chtěli bychom paní Lokajové popřát k takto významnému jubileu jen to nejlepší. Hodně zdraví, rodinné pohody a minimálně dalších sto let života," popřál starosta Nového Kostela Oto Teuber.