Klášter, který je podle pravoslavné terminologie monastýr zasvěcený svátku Proměnění Páně, budují pravoslavní v Těšově u Milíkova na Chebsku.

Před pěti lety tady postavili chrám v duchu cyrilometodějského stavitelství a letos k němu připojili dřevěnou zvonici. „Budovu v Těšově má církev ve vlastnictví od roku 1969," informoval mnich Paisij, který zde žije.

Původně se zde vyučovalo náboženství a později se tu konaly tajné dětské tábory. Změny, které se v areálu poslední dobou udály, neunikly místním občanům. Ti se například diví, proč kolem budovy pravoslavných vyrostla vysoká zeď. „Zeď odděluje pomíjivý svět od věčného Božího království," vysvětlil mnich.

Částí vznikajícího areálu bude i nová dřevěná stavba podle norských vzorů. V této budově najdou otevřenou náruč poutníci, budou se zde konat semináře, malé konference a další setkání. Své sídlo zde najde i vladyka Kryštof, emeritní pravoslavný metropolita českých zemí a Slovenska.

Konak, jak se tato stavba bude jmenovat, slavnostně posvětí letos v srpnu.

Pravoslavní věřící, žijící převážně ve vedlejší obci Mokřiny, se pravidelně zúčastňují mnoha duchovních slavností, které připravil těšovský monastýr. „Především to byl průvod k Jordánu, jak jsme nazvali říčku protékající Těšovem," upřesnil mnich Paisij. „Odnesl jsem si z této události hluboké zážitky," řekl místostarosta Milíkova Ladislav Ivány, který se této akce zúčastnil. „Jsem velice rád, že se vladyka Kryštof usídlil v naší obci. Jeho přispěním se těšovský monastýr rozrostl a stal se místem, kam denně přichází věřící lidé."