Boj za menší objem oxidu uhličitého ve vzduchu rozjely některé lékárny v Chebu. A jak toho chtějí dosáhnout? Stačí, když lidé, kteří mají astmatické onemocnění, odevzdají prázdný inhalátor do lékárny, která ho následně nechá ekologicky zlikvidovat. Každý nemocný dodnes vyhazoval tuto zdravotnickou pomůcku do smíšeného odpadu. Nemocní přitom doposud o jiné likvidaci nevěděli.

„Připadalo mi, že je správné vyhodit respirátor do popelnice," řekl třiašedesátiletý Miroslav z Chebu. „Nikdy mi lékař nesdělil, jak přesně mám s prázdnou zdravotní pomůckou zacházet," pokrčil rameny Cheban. „Myslím, že je dobře, když lékárny začnou prázdné inhalátory sbírat a začnou tak pomáhat životnímu prostředí. Nepamatuji si, že by je někdo dříve třídil," dodal Miroslav.

Informaci o zpětném sběru lékárnami potvrdila i vedoucí prodejny léčiv v chebské ulici Evropská Eugenie Chromá, předsedkyně Okresního sdružení lékárníků v Chebu.

„Každý, kdo inhalátory používá, je může nyní prázdné nově odevzdat ve dvou lékárnách v Chebu," informovala předsedkyně. „Jednou z nich je lékárna v Evropské ulici a druhou naleznou pacienti s tímto onemocněním v ulici Valdštejnova," upřesnila Chromá s tím, že ke sběru vyprázdněných inhalátorů se mohou přihlásit ještě další lékárny. Jejich seznam lze nalézt na stránkách České lékárnické komory.

Další podstatný důvod, proč zanechat inhalátor v lékárnách, je jednoduchý. Kdyby totiž v České republice za jeden rok každý pacient vrátil všechny své použité a vyprázdněné respirátory do lékárny, ušetřil by se ekvivalent devatenácti tisíc tun oxidu uhličitého, který se uvolňuje do ovzduší. Běžně vyhozené inhalátory totiž končí na skládkách a nijak se netřídí.