Několik budov a 647 hektarů lesa vlastní město Cheb v nedalekém Bavorsku. Takzvaná kauza chebského lesa je u konce, město se tak připravuje na převzetí svého majetku.

Do spolkové republiky jeli na první přebírku zástupci města minulý týden.

„Ve čtvrtek procházeli pracovníci společnosti Lesy města Chebu s německými kolegy lesy, aby zjistili, v jakém stavu jsou," sdělil chebský starosta Pavel Vanoušek.

„V lesích se netěžilo, a tak mají vysokou hodnotu. Jejich problémem jsou ale asi dva tisíce kubíků polomového dřeva," popisoval s tím, že se musejí vytěžit kvůli možnému rozmnožení kůrovce.

Tento týden v pondělí jeli pracovníci radnice přebrat také nemovitosti, například areál bývalé dětské léčebny.

„Zbývá nám ještě zapsat lesovnu, ve které v současné době sídlí dosavadní správce lesa," podotkl Vanoušek. V budoucnu by se sem měli přesunout pracovníci 'chebských lesů'. Ti budou totiž veškerý chebský majetek v Německu spravovat.

Na majetek byla od roku 1965 uvalená nucená správa a česká strana s ním nemohla volně disponovat. Jak velký problém to je, se ukázalo v roce 2009. Město Cheb se začalo chovat jako právoplatný vlastník a hájenku prodalo německým manželům Kunzovým, kteří ji mají již přes dvacet let v nájmu, zrekonstruovali ji a provozují zde restauraci. Katastrální úřad zápis odmítl provést. Město se obrátilo na soud, aby zrušil svěřeneckou správu. A opravdu, v prosinci 2010 ji soud v Regensburgu zrušil. Bavorská strana se sice proti rozhodnutí odvolala, ale nakonec se obě strany dohodly na mimosoudním vyřešení celého problému: vznikla nadace, která bude rozdělovat prostředky z dosavadních výnosů lesa na rozvoj regionu.