Tii své dospělé nezaměstnané děti většinou živí až do chvíle, kdy jim dojde, že je potomci jen sprostě využívají. Na vině jsou zčásti zaměstnavatelé, ale také velkou mírou i sami absolventi. Za tímto názorem stojí i dvaadvacetiletá Klára z Chebu.

Problém s prací, který řeší dnešní generace mladých lidí, se stal velmi diskutovaným tématem. Někteří Chebané, jako jednadvacetiletý absolvent střední školy David Procházka, zastávají názor, že si práci prostě sehnat na Chebsku nejde. Zaměstnavatelé prý chtějí praxi, kterou nemá. Jak by taky mohl, když nikdy nepracoval.

„Je to tady s prací velmi těžké," řekl David Procházka. „Zaměstnavatelé po vás chtějí všude praxi. Jak ji ale máte sehnat, když vás nikam bez praxe nevezmou? Snažím se už rok sehnat práci. Zatím se mi podařilo najít brigádu. Mohl bych dělat skladníka v jednom marketu. Já chci ale něco natrvalo, a ne jen brigádu," vysvětlil David zdrceně.

„Bydlím stále u rodičů. Těm už také vadí, že nepracuji. Na rekvalifikaci nemám čas a připadá mi to zbytečné. Myslím si, že jazyky celkem ovládám. Přesto mě nikde nevezmou, a já už začínám být opravdu ponížený. Když vám na sedmi pohovorech řeknou, že zavolají, a už se neozvou, opravdu to není hezký pocit. Potom člověk úplně ztratí chuť se o něco pokoušet," dodal.

Pravdou ale zůstává, že komu se chce, ten si práci najde. Důkazem je rodačka z Chebu, dvaadvacetiletá Klára Ningerová. Tu už věčné stěžování vrstevníků dokáže akorát rozzlobit.

„Tady v Chebu je každý jen líný," řekla Klára znechuceně. „Znám spoustu mladých lidí, ať už absolventů, nebo těch, co mají jen základní školu. Pro ty se práce taky najde. Chce to jen chtít. Samozřejmě že je to těžké. Musíte se smířit s neustálým odmítáním, ale když vytrváte, práci si najdete i na Chebsku. Podle mě jsou někteří mladí lidé prostě jen pohodlní. Je pro ně lepší vstát ve dvanáct hodin v poledne, dát si kávu a cigaretku. Neustále slýchávám věty typu ´Ty s námi nejdeš do baru?´ nebo ´Půjč mi nějaké peníze, vrátím ti je, až dostanu sociální dávky´. Nechápou, že pracující lidé nemají na takové věci čas obden. Když zkrátka chcete peníze, jděte do práce, říkávám," vysvětlila Klára.

Podle statistik pracovního úřadu v Chebu za druhou polovinu roku 2011 nejhůř seženou zaměstnání na Chebsku hlavně absolventi maturitních oborů. Nejméně se ve svém oboru uplatní ekonomové, ti, co vystudovali veřejnosprávní činnost a obor elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika. Absolventi těchto oborů proto většinou přejdou do zcela jiného odvětví. Nejčastěji do hotelnictví, jako servírky a číšníci.