Většinou v kulturních domech, výjimečně v lázeňském hotelu se lidé setkají s prezidentem při jeho návštěvě Karlovarského kraje. Miloš Zeman s chotí Ivanou do regionu přijede v pondělí 13. ledna a odjezd má naplánován až ve středu 15. ledna. Jeho pracovní návštěva mimo jiné zahrnuje i setkání s občany v Karlových Varech, Jáchymově a Žluticích. Všechna města už mají připraveny základní rysy této státní návštěvy a dolaďují pouze poslední detaily.

V Karlových Varech se prezident Zeman s občany setká v pondělí 13. ledna v 17 hodin v Malém sále hotelu Thermal. Na magistrát se ale prezident Zeman nechystá. Primátor Petr Kulhánek se s prezidentem setká v Thermalu, kde bude přítomno kompletní vedení města. „A také se zúčastním oběda Miloše Zemana se starosty v Jáchymově, kam jsem oficiálně pozván," doplnil primátor Kulhánek.

Setkání hlavy státu s obyvateli Jáchymova se uskuteční v pondělí v 16 hodin v kulturním domě. „Veřejnost jsme o tom v předstihu informovali, takže předpokládám hojnou účast," doufá starosta Jáchymova Bronislav Grulich. Jako dárek má pro prezidenta připravenou knihu o historii města. Tu mu chce i osobně připomenout, především tu část, kdy se v Jáchymově těžil uran. „Stát se k nám v tomto ohledu zachoval macešsky, nedostali jsme žádné peníze na rekultivace skládek," poznamenal starosta.

Ve Žluticích, kam prezident dorazí ve středu 15. ledna, zatím s hradním protokolářem ke shodě nedošli. „My bychom byli raději, kdyby se prezident Zeman setkal s lidmi na náměstí před radnicí, což by podle nás bylo velmi důstojné. To je prý ale vyloučené. S občany se tak Miloš Zeman zřejmě přivítá v našem kulturním domě," vysvětlil starosta Žlutic Václav Slavík.

Na radnici dojde až při prezidentově setkání s představiteli města. Žlutičtí se před hlavou státu chtějí také blýsknout, proto chystají malé překvapení.

„Půjde o takový malý dárek. Nic velkého. Zvolili jsme produkty z místních zdrojů a prezidentovi darujeme vyhlášené žlutické sušené ovoce. A věnujeme mu i ovoce v kapalném stavu," usmíval se starosta Slavík. A aby si prezident Žluticko a celý region mohl vždy připomenout, obdrží také knihu Magická místa Karlovarského kraje.

Ve Žluticích prezident Miloš Zeman svou návštěvu Karlovarského kraje končí a odjíždí zpět do Prahy.

Po celou dobu jeho pobytu v Karlovarském kraji ale o příznivce mít nouzi nebude. Jeho stíny budou členové Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ), jíž je Miloš Zeman čestným předsedou. „Kde bude on, bude i několik našich příznivců. Půjde o takovou stafáž," prozradil Josef Kvasnička, krajský předseda SPOZ. Ovšem jenom stíny členové této strany být nechtějí. „Pochopitelně že se s prezidentem chceme setkat. Ale musíme mít jistotu, že by mu to nebylo nepříjemné. Prezident má být nadstranický a my nechceme nic komplikovat a uškodit mu. Poslední detaily ještě probereme na krajském i celostátním výboru," vysvětlil Josef Kvasnička.

Členové SPOZ by si přáli se s prezidentem setkat v úterý v chebském okrese, ale místo neprozradili.

„Místo máme připraveno. Ale opakuji. Pokud to bude na překážku, pak to budeme respektovat," doplnil krajský předseda SPOZ.

(iva, mák)