Po radikálních změnách ve vedení Františkových Lázní (Chebský deník už informoval) je toto město stále plné emocí. Ty dmýchají především zastánci a radikální odpůrci nového starosty Ivo Mlátilíka. Staronový první muž města také nepřinesl zrovna pozitivní zprávu z prvotního ´rozkoukání´ na františkolázeňské radnici. V tamní kase je totiž vážný nedostatek financí!

Nebylo na výplaty

„Po mém příchodu na radnici jsem byl informován vedoucí finančního výboru paní Zezulkovou, že v pokladně nemáme ani na dubnové výplaty, že je nezbytně nutné přijmout úvěr od městské firmy Františkolázeňská výtopna, s.r.o., ve výši sto tisíc korun, který si nasmlouvalo a podepsalo bývalé vedení,“ uvedl Mlátilík.

Jeho představitelé podle Mlátilíka znali jen cestu na úvěrové oddělení různých bank, ale za svého 18měsíčního působení na radnici městu prý kromě řady menších a větších úvěrů nedonesli ani korunu. „Úvěry a závazky, které vytvořilo minulé vedení, a sekera zaťatá v naší pokladně tedy dnes dosahují několika desítek milionů korun. Začali jsme masivně škrtat a ihned po mém nástupu jsme ušetřili částku cca 1,8 milionu korun za odměnu odvolanému a zcela zbytečnému bývalému místostarostovi Šnajdaufovi a poplatky s ní související! Dalších asi 150 tisíc korun jsme uspořili taktéž zastavením propagandisticko – politického měsíčníku, který vydávalo tehdejší vedení za peníze našich občanů. V současnosti připravujeme ještě další kroky, které jistě povedou ke značným úsporám a novému přílivu financí do naší kasy. Jistě s nimi pak zase někdo po nás stejně dovedně zatočí jako ti ´odborníci´ před námi. Připadám si v těchto dnech jako krizový manažer, nikoliv jako starosta města. Co se zaměstnanců týče, navrhl jsem opětovné jmenování bývalého strážníka, pověřeného vedením městské policie, Jiřího Šollara do této funkce, dohodl jsem se na ukončení spolupráce s JUDr. Vopálenskou i Mgr. Jungem, ukončili jsme pracovní poměr s Ing. Bezchlebovou pro nadbytečnost, a to je asi zatím vše. Následně provedeme i další změny, o kterých ovšem budu hovořit až po jejich realizaci. Mým cílem je urychleně dokončit schválení územního plánu, dostat naše město z červených čísel a následně stabilizovat jeho ekonomiku. O tom, zda budu ve svém úsilí úspěšný, rozhodnou až další měsíce. Nebude to ale poprvé, kdy zachraňuji potápějící se loď. A nebyl bych kývl na tuto ´danajskou nabídku´, kdybych o tom, že to dokážu, jen na chvilku pochyboval,“ dodal starosta.

Město měla zadlužit vláda Ivo Mlátilíka

Bývalá starostka Lenka Malkovská však zastává opačný názor. Ten vyjádřila na posledním jednání zastupitelů ještě před svým odvoláním. „Není to pravda, město zadlužila vláda pana Mlátilíka,“ řekla.

Stav pokladny byl žalostný

Poslední stav pokladny však byl opravdu neutěšený. To potvrdil také odvolaný místostarosta Roman Knedlík. „Situace se dala řešit několika navrhovanými způsoby, na kterých jsme se usnesli v řadách místního sněmu ODS,“ vzpomínal Knedlík. „Starostka města Malkovská a další zastupitelé za ODS a koaliční partner Šnajdauf usnesení strany nerespektovali a tuto žalostnou situaci nechtěli řešit. Nejde stále ´plakat´ do médií, že nejsou v pokladně města peníze. Ano, nebyly, ale nedělalo se nic pro to, aby se finanční schodek v rozpočtu města vyrovnal.“ Zastupitelé za ODS podle Romana Knedlíka pravidelně nerespektovali usnesení ODS (které mělo finanční situaci města řešit) jako vítěze komunálních voleb ve Františkových Lázních.

Protichůdné názory diskutujících

Také diskuse čtenářů na webových stránkách Chebského deníku, související s článkem o odvolání Lenky Malkovské, Romana Knedlíka a Františka Šnajdaufa z vedení města, jsou plné různorodých emocí.
„Dávám hlas Mlátilíkovi,“ uvedla diskutující, která se zde nazývá Zdenča. Město za vlády ODS ztratilo drajf. Mlátilík bojoval proti hernám, v té době se ve Františkových Lázních vědělo, že pomáhá občanům a seniorům a že město diskutuje veřejně o problémech, které se rojily. Nikdo nemá patent na rozum, ale v tomhle panu Mlátilíkovi věřím. Je to štika v malém českém rybníčku, kde panuje závist. Dělat něco pro město a lidi, kteří v tom městě bydlí, je záslužná práce.“
Jiný postoj však v diskusi vyjádřila Jana. „Může mi, prosím, někdo vysvětlit, proč se vůbec chodí k volbám? Když si to pan Mlátilík stejně umí zařídit po svém? Jen se občanům vysmívá!“


O co vlastně šlo na posledním jednání zastupitelů ve Františkových Lázních?

Dosavadní koalice ODS a ALTERNATIVY nebyla jednotná a zastupitelé za ODS Roman Knedlík (doposud druhý místostarosta) a Milan Ščislák nakonec dali hlas opozici. Podpořili odvolání dosavadního vedení Františkových Lázní a prakticky dostali ´do sedla´ Ivo Mlátilíka (pro jeho zvolení starostou však hlasoval jen Ščislák). A právě Milan Ščislák se nakonec stal místostarostou.