VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Problém hospodyněk: Nejsou kopřivy

Západní Čechy -  Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy.

31.3.2013
SDÍLEJ:

Kopřiva.Foto: archiv

Kopřivu mráz nespálí, říká známé rčení. Ovšem hospodyňky, které tuto léčivku shání do tradiční velikonoční nádivky, letos této lidové pravdě už asi moc nevěří. Kopřivy aby člověk pohledal, je jich málo.

A proč? Ze dvou důvodů Velikonoce jsou letos opravdu brzy a zima ještě pořádně neskončila. Ačkoli astronomicky už jaro začalo minulou středu, teploty se stále drží pod nulou nebo těsně nad ní. A příroda vyčkává. „Oproti jiným letům je minimálně o čtrnáct dní opožděná, rostliny ještě nevyrazily nebo jsou menší než jindy," míní botanička plzeňské zoologické a botanické zahrady Jarmila Kaňáková.

Kopřivy už sice začaly růst před měsícem, kdy se na pár dní oteplilo, pak je mráz zarazil. „Měly asi čtyři centimetry, teď čekají na teplo," upozorňuje botanička. Kdo doufá, že rostliny stihnou do Velikonoc poporůst, bude zklamaný. Tradiční svátky nestihnou a vyrazí, až se opravdu oteplí.

Co tedy dát do nádivky, když i kuchaři říkají, že specifickou chuť kopřivy nelze ničím nahradit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy. „Tak to dělá babička, takže ji počasí nezaskočilo," říká Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Radu má však i pro ty, kteří s vrtochy počasí nepočítali. Jednou z možností je koupit si sušenou kopřivu v bylinných lékárnách, namočit ji do teplé vody a doplnit čerstvou petrželovou natí nebo spařeným listovým špenátem.

Další variantou je zkombinovat dvě tři aromatické bylinky (oregano, majoránku, tymián, medvědí česnek nebo libeček) s méně výraznou čerstvou natí petrželka, špenát nebo pórek.

Co do nádivky

• 10 rohlíků • masový vývar • 10 žloutků • 2 stroužky česneku • 500 g vepřové plece • 500 g uzeného masa • 10 bílků • místo kopřiv petrželovou nať, jarní cibulku, pažitku ap.

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, nasekané bylinky, utřený česnek a na kostičky nakrájené maso. Ušlehané bílky vmícháme do směsi, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.

Autor: Miroslava Tolarová

31.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Keramická škola v Karlových Varech.

Památkáři protestují proti demolici keramky

Pestalozzi vznikli jako studentská kapela v roce 1988. Jedním ze zakládajících členů byl i Petr Gardner.

Nekonečná jízda kapely Pestalozzi začala před 30 lety

Zádub-Závišín má zastupitelstvo

Zádub-Závišín - Dlouhé měsíce byla obec Zádub-Závišín na Chebsku bez usnášeníschopného zastupitelstva.

Letní svatby jsou in, oddává se na lávce, golfu, na poli nebo u vysílače

Karlovarský kraj – Jako by se s nimi roztrhl pytel. Svatby v létě jsou prostě in. Snoubenci přitom čím dál více preferují venkovní obřad. A některá místa jsou opravdu netradiční.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Vrchní sestra ze sokolovské interny by se mohla stát Nej sestřičkou roku 2017

Sokolov - Míša Rauscherová, vrchní sestra z interního oddělení sokolovské nemocnice, by se mohla stát Nej sestřičkou tohoto roku. V Sokolově pracuje s dvouletou přestávkou deset let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení