Kopřivu mráz nespálí, říká známé rčení. Ovšem hospodyňky, které tuto léčivku shání do tradiční velikonoční nádivky, letos této lidové pravdě už asi moc nevěří. Kopřivy aby člověk pohledal, je jich málo.

A proč? Ze dvou důvodů Velikonoce jsou letos opravdu brzy a zima ještě pořádně neskončila. Ačkoli astronomicky už jaro začalo minulou středu, teploty se stále drží pod nulou nebo těsně nad ní. A příroda vyčkává. „Oproti jiným letům je minimálně o čtrnáct dní opožděná, rostliny ještě nevyrazily nebo jsou menší než jindy," míní botanička plzeňské zoologické a botanické zahrady Jarmila Kaňáková.

Kopřivy už sice začaly růst před měsícem, kdy se na pár dní oteplilo, pak je mráz zarazil. „Měly asi čtyři centimetry, teď čekají na teplo," upozorňuje botanička. Kdo doufá, že rostliny stihnou do Velikonoc poporůst, bude zklamaný. Tradiční svátky nestihnou a vyrazí, až se opravdu oteplí.

Co tedy dát do nádivky, když i kuchaři říkají, že specifickou chuť kopřivy nelze ničím nahradit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy. „Tak to dělá babička, takže ji počasí nezaskočilo," říká Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Radu má však i pro ty, kteří s vrtochy počasí nepočítali. Jednou z možností je koupit si sušenou kopřivu v bylinných lékárnách, namočit ji do teplé vody a doplnit čerstvou petrželovou natí nebo spařeným listovým špenátem.

Další variantou je zkombinovat dvě tři aromatické bylinky (oregano, majoránku, tymián, medvědí česnek nebo libeček) s méně výraznou čerstvou natí petrželka, špenát nebo pórek.

Co do nádivky

• 10 rohlíků • masový vývar • 10 žloutků • 2 stroužky česneku • 500 g vepřové plece • 500 g uzeného masa • 10 bílků • místo kopřiv petrželovou nať, jarní cibulku, pažitku ap.

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, nasekané bylinky, utřený česnek a na kostičky nakrájené maso. Ušlehané bílky vmícháme do směsi, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.