VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Problém hospodyněk: Nejsou kopřivy

Západní Čechy -  Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy.

31.3.2013
SDÍLEJ:

Kopřiva.Foto: archiv

Kopřivu mráz nespálí, říká známé rčení. Ovšem hospodyňky, které tuto léčivku shání do tradiční velikonoční nádivky, letos této lidové pravdě už asi moc nevěří. Kopřivy aby člověk pohledal, je jich málo.

A proč? Ze dvou důvodů Velikonoce jsou letos opravdu brzy a zima ještě pořádně neskončila. Ačkoli astronomicky už jaro začalo minulou středu, teploty se stále drží pod nulou nebo těsně nad ní. A příroda vyčkává. „Oproti jiným letům je minimálně o čtrnáct dní opožděná, rostliny ještě nevyrazily nebo jsou menší než jindy," míní botanička plzeňské zoologické a botanické zahrady Jarmila Kaňáková.

Kopřivy už sice začaly růst před měsícem, kdy se na pár dní oteplilo, pak je mráz zarazil. „Měly asi čtyři centimetry, teď čekají na teplo," upozorňuje botanička. Kdo doufá, že rostliny stihnou do Velikonoc poporůst, bude zklamaný. Tradiční svátky nestihnou a vyrazí, až se opravdu oteplí.

Co tedy dát do nádivky, když i kuchaři říkají, že specifickou chuť kopřivy nelze ničím nahradit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy. „Tak to dělá babička, takže ji počasí nezaskočilo," říká Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Radu má však i pro ty, kteří s vrtochy počasí nepočítali. Jednou z možností je koupit si sušenou kopřivu v bylinných lékárnách, namočit ji do teplé vody a doplnit čerstvou petrželovou natí nebo spařeným listovým špenátem.

Další variantou je zkombinovat dvě tři aromatické bylinky (oregano, majoránku, tymián, medvědí česnek nebo libeček) s méně výraznou čerstvou natí petrželka, špenát nebo pórek.

Co do nádivky

• 10 rohlíků • masový vývar • 10 žloutků • 2 stroužky česneku • 500 g vepřové plece • 500 g uzeného masa • 10 bílků • místo kopřiv petrželovou nať, jarní cibulku, pažitku ap.

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, nasekané bylinky, utřený česnek a na kostičky nakrájené maso. Ušlehané bílky vmícháme do směsi, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.

Autor: Miroslava Tolarová

31.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Český národní tým si bez větších problémů poradil s výběrem Severního Irska (v černém).
23

Češi smázli Severní Iry ve třech setech a v suchém tričku

Obnova Hartenbergu probíhá od roku 1997. Hradní slavnosti ji chtějí přiblížit a  noční prohlídka připomene vypálení hradu.

Hrad zachránili, obnova pokračuje. To je důvod k oslavám

Opusťte byty, dům padá!

Karlovarský kraj – Nájemníci osmi bytů v budově v areálu Střední průmyslové školy v Karlových Varech se ze dne na den dozvěděli, že dům musí ihned opustit.

V Kamenné lépe zaparkujete

Cheb - První etapy úprav za 3 miliony korun se ještě v letošním roce dočká chebská Kamenná ulice. Nebudou se však týkat jejího zamýšleného zobousměrnění.

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Děti zachraňovaly životy raněných

Cheb - Poranění končetin, břicha anebo nejrůznější zlomeniny. S tím vším si musela poradit družstva mladých zdravotníků v Domě dětí a mládeže Sova v Chebu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies