VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Problém hospodyněk: Nejsou kopřivy

Západní Čechy -  Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy.

31.3.2013
SDÍLEJ:

Kopřiva.Foto: archiv

Kopřivu mráz nespálí, říká známé rčení. Ovšem hospodyňky, které tuto léčivku shání do tradiční velikonoční nádivky, letos této lidové pravdě už asi moc nevěří. Kopřivy aby člověk pohledal, je jich málo.

A proč? Ze dvou důvodů Velikonoce jsou letos opravdu brzy a zima ještě pořádně neskončila. Ačkoli astronomicky už jaro začalo minulou středu, teploty se stále drží pod nulou nebo těsně nad ní. A příroda vyčkává. „Oproti jiným letům je minimálně o čtrnáct dní opožděná, rostliny ještě nevyrazily nebo jsou menší než jindy," míní botanička plzeňské zoologické a botanické zahrady Jarmila Kaňáková.

Kopřivy už sice začaly růst před měsícem, kdy se na pár dní oteplilo, pak je mráz zarazil. „Měly asi čtyři centimetry, teď čekají na teplo," upozorňuje botanička. Kdo doufá, že rostliny stihnou do Velikonoc poporůst, bude zklamaný. Tradiční svátky nestihnou a vyrazí, až se opravdu oteplí.

Co tedy dát do nádivky, když i kuchaři říkají, že specifickou chuť kopřivy nelze ničím nahradit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy. „Tak to dělá babička, takže ji počasí nezaskočilo," říká Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Radu má však i pro ty, kteří s vrtochy počasí nepočítali. Jednou z možností je koupit si sušenou kopřivu v bylinných lékárnách, namočit ji do teplé vody a doplnit čerstvou petrželovou natí nebo spařeným listovým špenátem.

Další variantou je zkombinovat dvě tři aromatické bylinky (oregano, majoránku, tymián, medvědí česnek nebo libeček) s méně výraznou čerstvou natí petrželka, špenát nebo pórek.

Co do nádivky

• 10 rohlíků • masový vývar • 10 žloutků • 2 stroužky česneku • 500 g vepřové plece • 500 g uzeného masa • 10 bílků • místo kopřiv petrželovou nať, jarní cibulku, pažitku ap.

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, nasekané bylinky, utřený česnek a na kostičky nakrájené maso. Ušlehané bílky vmícháme do směsi, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.

Autor: Miroslava Tolarová

31.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vozidlu poškodil lak

Násilí. Ilustrační foto.

Vyhrožoval smrtí své družce

Tak tohle asi nikdo nečekal. Prvoligisté zaskočili extraligu

Karlovy Vary – /FOTOGALERIE/ Hokejisté karlovarské Energie nezvládli první utkání baráže a prohráli 3:4. Důvod neúspěchu? „Nechali jsme se zbytečně vylučovat," přiznal po utkání obránce Energie Vladimír Sičák. Podobně jako Karlovy Vary dopadly i Pardubice. Ty nestačili na českobudějovický Motor poměrem 1:2.

Divoká prasata terorizují lázně i města

Karlovy Vary – Nejsou to hony za dobrodružstvím, ale na vztek. Odstřel divokých prasat, která v nájezdech terorizují parky v Karlových Varech a dalších městech, ale nepohrdnou ani zahradami soukromníků, nyní zaměstnává myslivce i pracovníky Správy lázeňských parků. Ačkoliv na čekanou vyrážejí prakticky každou noc, od začátku letošního roku se jim podařilo ulovit jeden kus.

Loketské perníčky. Chutná tradice nově i bez lepku

Loket – Až v Americe nebo v Austrálii si lidé pochutnávají na Loketských perníčcích. Možná to bude znít podivně, ale prvním impulsem k obnovení tradice výroby těchto perníčků v Lokti byla před čtyřmi lety pouť Jitky Hlavsové do Santiaga de Compostela.

Nejen zahrádkáři mohou jásat, vody v podzemí je dost

Karlovarský kraj - Tolik vody, kolik je v posledních dnech v podzemí, tu dlouho nebylo. Dostatečná sněhová pokrývka a pozvolné odtávání sněhu pomohly naplnit chybějící stavy vody v podzemí. Letos by tak nemělo hrozit extrémní sucho jako v uplynulých letech.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies