Proti odlivu chce město bojovat stavebními parcelami, které budou určené hlavně pro mladé rodiny.

Město nechá rozparcelovat pozemky U Pily, kde vznikne osmnáct míst pro nové rodinné domy. „V současné době se dodělává projektová dokumentace, pozemky se rozparcelují, město je zasíťuje z vlastních prostředků. V polovině roku 2020 by se měly pozemky prodávat,“ informoval starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Náklady budou činit přibližně šestnáct milionů korun. Poté dá město pozemky do nabídky. „Chceme to finančně udělat tak, abychom pokryli náklady na zasíťování a vybudování cest.“ O tom už diskutovalo zastupitelstvo, to se ale zatím neshodlo na tom, jaké vytvoří pro potenciální kupce podmínky. Někteří zastupitelé jsou totiž toho názoru, že by město mělo na prodeji pozemků alespoň trochu vydělat. „O tom, jak nastavit parametry pro prodeje, se tedy ještě bude hovořit. Primárně to ale neděláme pro zisk pro město, ale chceme nabídnout parcely za rozumnou cenu mladým, začínajícím rodinám,“ uvedl Martin Kalina.

Mladé rodiny v současné době příliš možností nemají. Mnoho mladých preferuje vlastní domek. Pokud se ale nějaká volná parcela přece jen naskytne, není zrovna laciná. Proto má město v plánu nechat stejně připravit ještě minimálně dvě další lokality.

Zatímco s pozemky v horizontu několika let Mariánské Lázně rodinám pomoci mohou, s městskými byty je to horší. Ve městě sice byty jsou, žádný ale ve vlastnictví města.

Ztroskotal také plán na využití Taorminy, kde město plánovalo vybudovat startovací byty. „Přestavba by vyšla na přibližně pětapadesát milionů korun. A to si v současné době město dovolit nemůže. A spoléhat nemůžeme ani na dotace. Podmínky v případě tohoto projektu jsou nastavené tak, že by město muselo podstatnou část nákladů hradit z vlastního rozpočtu,“ dodal starosta.

Rodina pana Miloše.
V rodinách, kde do života zasáhla nemoc, pomáhají Dobří andělé