Obyvatele na rohu chebských ulic Dukelská a Evropská trápí velmi nepříjemný problém potkani. Do boje proti nim vytáhla i chebská radnice. V plánu má nejen deratizaci, ale také chce vyměnit obyčejné kontejnery za ty podzemní, do kterých se žádní hlodavci nedostanou.

Jak je možné, že se zde potkani přemnožili? Měli dostatek potravy, a to nejen v kontejnerech na odpad, ale i na černých skládkách, které se zde na jednom ze soukromých pozemků nacházely. Také proto začalo město s majitelem pozemku jednat.

„Okamžitě jsme vlastníka pozemku vyzvali, aby si ho uklidil, což se již stalo," potvrdila místostarostka Chebu Daniela Seifertová. „Navíc také přislíbil, že v krátké době nechá zdemolovat dvě nevyužívané garáže, ve kterých se odpad opakovaně objevuje. Po demolici garáží necháme jak na pozemcích v dvorním traktu, tak v přilehlých domech i v kanalizaci provést účinnou ohniskovou deratizaci," doplnila.

Aby se situace nemohla opakovat, chce město přistoupit ještě k dalšímu kroku a připravuje výstavbu velkokapacitního podzemního kontejneru na komunální odpad, který nahradí stávající klasické plastové kontejnery. Objevit by se měl ještě v první polovině letošního roku na městském pozemku za domem Evropská 43. „Do podzemního kontejneru se hlodavci na rozdíl od popelnic nedostanou, takže ztratí přístup k jednomu ze zdrojů potravy. Také vlastník problematického pozemku slíbil, že ho bude pravidelně udržovat a uklízet, takže problém s přemnožením potkanů by se do budoucna snad již neměl opakovat," dodala Daniela Seifertová.