Už jen půl roku a po jihovýchodním obchvatu Chebu začnou jezdit auta. Krajští radní na začátku týdne už také schválili dodavatele na úpravu křižovatky Vrázova a Nižnětagilská, která by po spuštění obchvatu kapacitně nestačila.

„Práce na jihovýchodním obchvatu Chebu probíhají podle plánu a směřují k předpokládanému termínu dokončení 31. srpna letošního roku," potvrdil Jakub Pánik, náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast dopravy.

Kvůli obchvatu musí také dojít k úpravě křižovatky, která vede z Chebu směrem na letiště hrozilo, že by se zde tvořily kolony. Kraj si nechal i zpracovat studii, jaká změna by křižovatce nejvíc prospěla. Uvažovalo se o světelné křižovatce, o křižovatce s odbočnými pruhy nebo o kruhovém objezdu. A právě poslední varianta se ukázala jako ideální. S úpravou by se mohlo začít už na konci dubna.

„Rada Karlovarského kraje dnes schválila výsledek zadávacího řízení na dodavatele zakázky modernizace křižovatek Vrázova a Nižnětagilská, K Maškovu a Na Návrší, nabídková cena je 15, 6 milionu korun," doplnil Pánik. „V tuto chvíli běží lhůta pro podání námitek, po jejím skončení bude možné uzavřít smlouvu o dílo," sdělil s tím, že předpokládaný termín zahájení stavby je konec dubna a hotovo by mělo být posledního července.

Část obchvatu, a to dva 'kruháče', již řidiči od poloviny loňského listopadu využívají, a to proto, že stavba okružní křižovatky ve Svatém Kříži a křižovatky nedaleko části Háje komplikovala dopravu. Ve Svatém Kříži se pracovalo po polovinách a dopravu řídily semafory, práce v Hájích si vyžádaly úplnou uzavírku.

Obchvat dlouhý přes tři kilometry bude stát kolem 393 milionů korun, většinu pokryje dotace.