Takový je výsledek takzvaného pytlového systému v Aši. Ten zavedlo město před dvěma lety a projekt se těší čím dál větší oblibě.

„Princip spočívá v adresnosti třídění dvou komodit plastu a papíru za pomoci čárového kódu, kterým jsou odevzdané pytle se shromážděným odpadem opatřovány," vysvětlil mluvčí města Aše Milan Vrbata.

Kód identifikuje osobu, která odpad odevzdala. V závislosti na množství takto vytříděného odpadu je účastníkům odečtena částka z ročního poplatku, který platí za svoz odpadu.

„V Aši je dle obecně závazné vyhlášky stanovena výše tohoto poplatku na 600 korun za osobu a rok. Po sečtení a analýze všech čísel lze s potěšením konstatovat, že přibývá množství vytříděného odpadu," poznamenal mluvčí Aše.

Zatímco v roce 2014 se čísla zastavila na 16 tunách plastu a 46,4 tuny papíru, loni bylo takto vytříděno už 18 tun plastu a 51 tuna papíru. Počet účastníků třídění byl v obou obdobích téměř shodný v roce 2014 třídilo 309 osob, v roce 2015 o devět více.

„Nejpilnější třídič ušetřil 738 korun. Dle schválených pravidel bylo z jeho poplatku odečteno 500 korun a zbývajících 238 korun se odečetlo z poplatku rodinného příslušníka," informoval Milan Vrbata. V Aši mohou občané třídit odpad nejen za pomoci tohoto pytlového systému. Už od 90. let jsou po celém městě rozmístěny barevné separační kontejnery, kam lze odkládat nejen papír a plast, ale také sklo a kov, do dalších drobný elektroodpad a v poslední době také textil. Od loňského roku mohou lidé zdarma odevzdávat rovněž bioodpad, jako je tráva, listí a štěpky z větví. K dispozici jsou také dvě sběrná místa, kde se lze většiny komodit zbavit rovněž zdarma. Nachází se v objektu Ašských služeb v Hedvábnické ulici a ve sběrně společnosti Pragonet Trade v ašské ulici Alfréda Nobela.