„Jeden by měl sloužit městské policii a druhý městskému úřadu,“ informoval starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. Pořízení elektromobilů není levnou záležitostí. „Dotace na nákup elektromobilu dosahuje částky mezi 220 až 250 tisíci korunami. Cena se pohybuje od šesti set tisíc korun,“ uvedl tajemník městského úřadu Jiří Šrámek. Městu by se ale značně snížily náklady. „Kilometr jízdy totiž vyjde na přibližně jednu korunu,“ sdělil Petr Třešňák. Nelze také podle jeho slov opomenout vliv na životní prostředí.

„Můžeme snížit závislost na fosilních palivech a ubude škodlivých látek v ovzduší,“ řekl starosta. „Oproti znečištění, které způsobují lodě nebo letadla, se to může zdát jako kapka v moři, ale někde se začít musí.“ Mariánské Lázně si podle jeho slov zaslouží maximum ekologie. „Pokud si na ni můžeme sáhnout prostřednictvím dotace, tak nevyužít ji by bylo jen nevyužitím možnosti. Těch už město mělo v předchozích letech několik a nevyužilo je, což považuji za obrovskou škodu.“

Město Cheb má od středy nové vedení. Na mimořádném zasedání byl v tajné volbě zvolen novým starostou Antonín Jalovec a druhou místostarostkou se stala Gabriela Licková. První místostarosta Zdeněk Hrkal na svém postu zůstává.
Překvapení se nekonalo. Do čela města usedl Jalovec a Licková

Podíl elektromobilů se bude podle Petra Třešňáka stále zvyšovat. S tím souvisí i výstavba veřejné dobíjecí stanice. Ta se řeší separátně a v budoucnu by mohla vyrůst pod mariánskolázeňskou poštou v centru. „Za to jsem opravdu rád, protože to byla jedna z mých ekologických priorit. Často se nás na toto téma ptali například zástupci partnerských měst. Je to součást servisu jednadvacátého století obyvatelům i lázeňským hostům, kterým na ekologii záleží,“ upřesnil Petr Třešňák.

Mariánskolázeňské elektromobily by ale zřejmě tuto stanici nevyužívaly. „Elektromobily jdou dobíjet několika způsoby. Prvním je rychlonabíjení pomocí dobíjecí stanice,“ přiblížil Jiří Šrámek. „Jednak lze napojit na síť.“ Vozy radnice, pokud by vyšla dotace, by se dobíjely klasicky ze zásuvky v parkovacím domě, kde je sídlo městské policie.

Ilustrační foto.
Parkoviště se rozšíří o dvacet míst