„Je to problém, protože město už funguje přes měsíc bez starosty a zatím nevíme, jak se situace bude nadále vyvíjet a jak se bude nadále pokračovat,“ sdělil chebský místostarosta Pavel Hojda.

Současní dva místostarostové, kteří nyní chebskou radnici vedou, nemohou pořádně dopředu plánovat některé akce. „Nemůžeme se věnovat dlouhodobějším projektům, protože nevíme, jaká bude vláda například za měsíc,“ poznamenal Pavel Hojda.

Práci, které se v minulém volebním období věnovali čtyři lidé a v současnosti tři lidé, musejí zvládnout oba místostarostové. „Abychom zajistili stoprocentní chod chebské radnice, je tak časově velmi náročné,“ řekl Pavel Hojda. Současná situace ochromuje nejen vedení chebské radnice, ale i sekretariát, kde musejí rozdělovat a přesouvat některé oficiální návštěvy, které byly předem naplánované. Starostu nemá město od 9. března, kdy byl odvolán. Ve středu 5. dubna navíc hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu ČSSD a KSČM.

Tento krok hnutí zdůvodnilo například tím, že je prý koaliční partneři nebrali příliš vážně, protože nechtěli řešit „problém ČSSD,“ dalším důvodem byla „zásadně špatná práce na úseku městských investic, které nespadají do gesce ANO“, nebo třeba „neakceptovatelné návrhy kandidátů na starostu města ze strany ČSSD“. A co bude nyní následovat? „Máme v plánu jednání, která by mohla vést ke zdárnému konci,“ řekl místostarosta Zdeněk Hrkal. Konkrétnější však být nechtěl. Uvedl jen, že jednají také s opozicí. K dalšímu vývoji se nechtěli vyjadřovat ani další oslovení zastupitelé. Všichni shodně odpovídali, že momentálně není jasné vůbec nic a je třeba počkat na výsledky dalších jednání. Cheb má 30 zastupitelů a usedli zde zástupci VPM-Alternativy (6 mandátů), ČSSD (5 mandátů), ANO (5 mandátů), KSČM (5 mandátů), ODS (4 mandáty), Koalice pro Cheb (3 mandáty) a Strany svobodných občanů (2 mandáty). Přichází tak v úvahu například koalice VPM-Alternativa, ANO, Koalice pro Cheb a Strany svobodných občanů. Ti dají dohromady celkem 16 hlasů, což je těsná nadpoloviční většina. ODS dosud vyjadřovala tichou podporu dosavadní koalici. Pokud místostarosta nesvolá mimořádné zasedání zastupitelů, bude se o novém starostovi hlasovat na rokování až 25. května.