Nerad bych, aby nekonečné předvolební handrkování unavilo a znechutilo čtenáře Chebského deníku natolik, že se o krajské volby definitivně přestanou zajímat. Proto jen v krátkosti několik vět k vyjádření pana starosty Františkových Lázní Iva Mlátilíka v pátečním článku „Lepší je křičet než mlčet".

Přestože jsem několikrát vysvětloval řadu kroků, které Karlovarský kraj provedl ve snaze o řešení stavu chátrajících lázní v Kyselce, pan Mlátilík má za to, že je to všechno málo. Proto mě nabádá, abych navrhl krajskému zastupitelstvu uvolnit na dílčí sanaci v Kyselce miliony korun. Vyzývá mě, abych dal krajskému stavebnímu úřadu „volnou ruku" v opakovaném pokutování společnosti Karlovarské minerální vody. Je to možná cesta pana starosty bez ohledu na zákony a platnou legislativu. Tímhle směrem bych ale určitě jít nechtěl, zvlášť když příslušným stavebním úřadem pro řešení pokuty je v tomto případě Magistrát města Karlovy Vary, což by pan starosta mohl vědět.

A ještě drobná poznámka – volné ruce úředníci mají – ze zákona, řídí se pouze předpisy a jakýkoliv zásah politiků do tohoto systému je nejen škodlivý, ale i trestný. Jde o zneužití pravomoci veřejného činitele, to by pan starosta také měl znát.

Rád bych pana Mlátilíka ujistil, že jednání o převodu domů v Kyselce na Karlovarský kraj už probíhá. Právě s ohledem na to, že má o ně zájem Asociace pana Riese, která chce poté domy v lázních převzít.

Kdo mě opravdu dobře zná, ví, že styl „ryba ani rak" v řešení problémů mi není vlastní. Stejně tak jako přístup „zlomíme to silou".

Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje