Nové jazykové a komunikační centrum Gymnázia Cheb za více než třicet milionů korun se poprvé otevřelo studentům i veřejnosti. Studentům toto centrum nabídne velkou posluchárnu, multimediální audiovizuální sál nebo další moderně vybavenou jazykovou učebnu. Jeho součástí je i malé planetárium, které se stane lákadlem pro občany Karlovarského kraje.

Budovu dávali dohromady stavebníci celý rok. Projekt centra je výsledkem vzájemné spolupráce Gymnázia Cheb a Gymnázia Julia Mosena Oelsnitz v sousedním Sasku. Ta trvá už 40 let.

„Celý objekt se budoval rok, přičemž přípravná fáze trvala rok a půl. Protože jsme ho stavěli ve spolupráci s německým partnerem, tak jsme museli celý projekt s ním i naplánovat," informoval ředitel Gymnázia Cheb Jaroslav Kočvara.

Novou moderní budovu mají možnost využívat i studenti a žáci ze zahraničí.

„Určitě budeme spolupracovat s německým gymnáziem v Oelsnitz, na kterém se jako jednom z mála v Německu vyučuje i čeština jako cizí jazyk. Takže k nám jistě zavítají i němečtí studenti. Spolupráce s touto školou již trvá přes čtyřicet let," upřesnil ředitel Kočvara.

V areálu nového centra se v budoucnu budou konat například i porady ředitelů, nejrůznější konference a podobně. Objekt mohou využívat i studenti z celého Karlovarského kraje. „Za týden tu slavnostně předáme například ocenění nejlepším studentům Karlovarského kraje," uvedl Jaroslav Kočvara.

Studenty samotné nová přístavba gymnázia nadchla.

„Letos jsem již maturant, takže tuto budovu tolik nevyužiji, ale určitě sem zavítají noví lidé a jistě prostory využije i veřejnost," řekla osmnáctiletá Kathrin Fridrichová z Chebu.

Největším přínosem nového areálu je podle ředitele především množství míst k sezení.

„Je to náš splněný sen, že se povedlo vytvořit místo, kde se může setkávat větší počet studentů, vznikla zde velká aula, která gymnáziu v minulosti chyběla a kam se vejde téměř dvě stě osob. A dále jsem velmi rád, že se povedlo vytvořit multimediální sál, kde se nacházejí všechny moderní druhy projekce včetně projektoru malého planetária, které vykouzlí na stropě noční oblohu," vyzdvihl přednosti nového sálu Jaroslav Kočvara.

Planetárium, které v prostorách jazykového centra vzniklo, dokáže zobrazit oblohu a vesmírné objekty viditelné pouhým okem. Má možnost zobrazit až tři tisíce hvězd, Měsíc i s jeho fázemi, Slunce a mnoho dalšího. „Jsem rád, že jsem se otevírání nového centra mohl zúčastnit," řekl Helmut Meißner, zástupce generálního úřadu německého Vogtlandu. „Jedná se o společný projekt. My budujeme také v Německu podobné centrum, jako je tady. Stavbu bychom měli mít hotovou za půl až tři čtvrtě roku," podotkl Helmut Meißner.

„Celkové náklady za provedení díla dosáhly na české straně asi 30, 1 milionu korun, příspěvek Karlovarského kraje činí přibližně 3 miliony korun," informovala mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Aula i planetárium začnou být přístupné i pro veřejnost ze širokého okolí. „Na všechny návštěvníky se už nyní těším a rád je zde uvidím, vstupné hradit po dobu trvání projektu nebudou," řekl ředitel Kočvara. „Stále se však jedná o učební pomůcku, a to jak pro základní, tak střední i vysoké školy," doplnil ředitel Jaroslav Kočvara.

Nové centrum překvapilo i další studenty. „Do budoucna má tato stavba jistě široké vyhlídky na využití. Myslím, že velkým přínosem bude, když sem zavítá i veřejnost," řekla další ze studentek, Markéta Pitrová z Chebu.

„Určitě se jedná o větší místo, kde se dá přednášet, což je jeho hlavní přínos. Myslím si, že i planetárium bude velmi oblíbené, protože astronomie je výborná nauka," vyjádřil se student Jakub Žídek.