Cheb - Myšlenka vzniku ojedinělé rarity a lákadla pro místní i turisty chebského Retromusea už pokročila od plánů k realizaci. Muzeum životního stylu a designu 60. až 80. let v Chebu v závěru letošního roku zahájí provoz. Výstavní prostory vzniknou v bývalém železářství na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad vedle Galerie výtvarného umění (GAVU) v Chebu. Právě ta stojí za zrodem atraktivního projektu. Už se zahájily stavební úpravy.

„Na Retromuseu se rozběhly stavební práce. Čeká nás ještě výběrové řízení na vitríny a osvětlení," uvedl ředitel GAVU Marcel Fišer. „Harmonogram prací tak plynule směřuje k tomu, aby muzeum bylo před koncem roku otevřeno. Vedle stálé expozice v přízemí se budou v patře konat v půlroční frekvenci výstavy. A máme už vybranou první, která bude věnována botaskám. To je zajímavý fenomén i z toho důvodu, že značka teď prošla radikální revitalizací a vznikl ´retroprojekt Botas 66´. Za ním stojí mladí designéři a ti zde vdechli nový život," prozradil ředitel Fišer.

Důležitou součástí expozic budou i obrazovky, na nichž poběží amatérské fotografie zobrazující charakteristické události, které určovaly podobu tehdejšího života.

A především mají být v Retromuseu podle Marcela Fišera k vidění stovky vystavených objektů.

„Raritou se jistě stane například první československá napařovací žehlička Eta 205 z přelomu padesátých a šedesátých let," vyzdvihl kurátor průmyslového designu Národního technického muzea Jiří Hulák.

Inspirací pro vznik chebského ´Retromusea´, jehož vybudování má přijít celkem na 18 milionů korun, je velmi úspěšné Muzeum NDR v Berlíně, které bylo v roce 2008 nominováno na cenu European Museum of the Year Award. „Počítáme s tím, že muzeum by nepřilákalo pouze typické zájemce o umění, ale mnohem širší spektrum návštěvníků. Umístění v Chebu se nám jeví jako ideální. Je to v lázeňském regionu, silně zaměřeném na turistický ruch," vyzdvihl ředitel galerie Marcel Fišer.