„V rozpočtu je na první etapu této akce vyčleněná částka 3,6 milionu korun. Nevylučuji, že se však pokusíme získat dotaci,“ sdělil chebský starosta Zdeněk Hrkal.

První etapa řeší lokalitu ulic 17. listopadu, V Zahradách a Kosmonautů. Parkovací místa zůstanou na svých místech, ale změní se z podélných na šikmá. „Původní projekt počítal s 88 parkovacími místy, nyní je jich v projektu celkem 115,“ podotkl starosta.

Ulice projdou zásadní proměnou. „Dojde k výsadbě stromů, k obnově osvětlení, bude zde instalován nový mobiliář a počítá se samozřejmě s opravou chodníků a silnice,“ sdělila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková.

Ilustrační fotografie.
Městský kamerový systém čeká velká revize a obnova

Dojde také k úpravám vnitrobloku mezi panelovými domy v ulicích 17. listopadu a V Zahradách, kde vznikne odpočinková zóna. „K vlastní realizaci by se mělo přistoupit ve 3. či 4. kvartále tohoto roku,“ doplnila.
Spáleniště je nejstarším panelovým sídlištěm v Chebu. Jeho výstavba začala v padesátých letech minulého století pod názvem Sídliště u Horní brány. Hotovo bylo začátkem 60. let, ale postupně se pro sídliště vžil název Spáleniště.

Po válce se zde totiž nacházely vypálené vojenské sklady. Jenže od výstavby se do lokality výrazně neinvestovalo. Zatím došlo třeba jen ke zbourání léta nepoužívané kotelny ve vnitrobloku.

O revitalizaci sídliště město mluví už několik let. Původní studie vznikla v roce 2012, ta už ale doznala řady změn. Počítala třeba s velkým hřištěm nebo skateparkem, které se ale u občanů nesetkaly s pozitivní odezvou. Město je proto z projektu vyškrtlo. 

Ilustrační foto
Zájemci si mohou nechat zkontrolovat svá znaménka