Co umějí cvičení dravci a sovy, obdivovali lidé v přírodní rezervaci Soos v Novém Drahově. Už potřetí se zde uskutečnil Sokolnický den. A návštěvníci se mohli pod dozorem odborníků také aktivně zapojit.

„Návštěvníci mohli vidět dravce a sovy, kteří jsou v naší přírodě běžní, ale kteří jsou vzácní," vysvětloval správce rezervace Karel Brož. „Málokdo ví, že i na Chebsku žije orel mořský, ale žije tak skrytě, že si ho málokdo všimne."

Snad každý, kdo na Sokolnický den dorazil, odjížděl spokojený. Sokolníci Milan Zaleš a Jan Balga se synem Kubíkem účastníkům řekli mnoho zajímavých informací. Pak Milan Zaleš, který pořádá pravidelně programy v ZOO Plzeň, nechal návštěvníky vyzkoušet si, co jejich práce obnáší. „Orel byl poměrně dost těžký," řekla Hana Němcová z Karlových Varů, která si dravce nechala přiletět 'na ruku'. „Byl to opravdu zajímavý zážitek. Když jsem ale čekala, až přijde řada na mě, dostala jsem trochu strach."

„Akce se koná jednou za rok," podotkl správce Karel Brož. „Jestli z toho bude tradice, to se uvidí. Sokolnický den má samozřejmě své náklady. A také není snadné najít volný víkend, kdy se nekoná nějaká akce."

Přírodní rezervace Soos v Novém Drahově je otevřená přes prázdniny každý den od 8 do 18 hodin. Ve vstupném je zahrnutá prohlídka všech expozic, parkování, ale také třeba toalety. A pokud si chce člověk prohlédnout opravdu vše, je to podle Karla Brože výlet na půl dne.

Každý rok zde také pořádají různé výstavy. „Ta poslední představila obrázky dětí ze Dne Země, kdy měli malí návštěvníci zachytit své dojmy," podotkl správce. Snad na podzim by se mohlo začít pracovat na modernějších informačních tabulích.