Známá rodinná likérka Arnika Josef Šmerda a synové v Drmoule, která si vybudovala za léta existence své místo na výsluní, končí. Držitelům několika titulů Regionální potravina nebo značky Klasa vystavil stopku zákon, kdy budou muset výrobci lihovin složit kauci.

V případě Arniky se jedná o půl milionu korun. Ty by jako firma, která vyrobí do 25 tisíc lahví ročně, musela složit, aby mohla dále fungovat. „Neříkám, že ty peníze nemáme," uvedl výrobní a technický ředitel Jiří Šmerda. „Jde o to, že bychom pak neměli z čeho pokrýt rezervní fond a podobně. Prostě jsme si řekli, že už do toho nepůjdeme."

Výrobci bylinných likérů, jako je Madam, Golf, Františkolázeňský likér, Mariánskolázeňské kapky a mnoho dalších, tak s největší pravděpodobností ukončí svůj provoz. „Je to velká škoda," řekla Jaroslava Holečková z Mariánských Lázní. „Nejdřív prohibice, nyní kauce. Stát hází drobným živnostníkům klacky pod nohy. Opravdu už mi připadá, že se řídíme podle hesla: co je dobré, to je třeba zlikvidovat."

Ač by se mohlo zdát, že Jiří Šmerda bude litovat ukončení provozu, opak je pravdou. „Nejsme s bratrem nejmladší. Osobně se určitě nudit nebudu. Prostě si najdu něco jiného."

Počátek rodinné likérky se datuje mezi lety 1945 -1946, kdy zakladatel firmy žádal o podnikání v oblasti lihovin. Než se ale výroba rozběhla, nastala změna a doba nebyla podnikání nakloněna. Vznik se dá tak datovat do r.1992, kdy se rozjela výroba lihovin. Likéry Arnika plní do lahví, které jsou dílem akademického sochaře Vítězslava Eibla. Stejně jako některé etikety, tak i lahev má ochrannou známku.

„A teď bude po všem," mávl rukou Vítězslav Novotný z Mariánských Lázní. „Přitom vím o spoustě lidí, kteří mají tyto likéry moc rádi. Čemu se ale vlastně divíme?"

Po dvaceti letech by tak měla rodinná likérka Arnika zmizet. A k zániku ´pomohl´ zákon, jenž vstoupí v platnost 1. prosince. Právě kaucí, která je odstupňována podle počtu odebraných kolků, zaplatí podnikatelé buď půl milionu korun, nebo dokonce 5 milionů korun. „Velkovýrobny to zvládnou," řekl Jan Dlouhý z Chebu. „Ty menší ale dokáže odrovnat i těch půl milionu korun. Myslím, že mezi drobnými živnostníky jich skončí mnohem více. Prostě to finančně nebudou schopni utáhnout."