Co vás ke sbírání vah a měřidel přivedlo? Jaký kousek byl ve vaší sbírce první?
Před zhruba 50 lety jsem byl lyžovat na valašské chatě Kohútka. Tehdy bylo takové mrazivé a nevlídné počasí, že jsem byl nucen se na chvíli ukrýt v blízkém starém seníku. Tam jsem objevil v jednom trámu zapíchnutou a zapomenutou váhu. Domnívám se, že byla využívána na vážení balíků sena. Kovaná část váhy ve tvaru písmene C má nahoře závěsné oko, dole má hák na zavěšení břemena a na jednom konci ramene ukazatel váhy břemene. Byl to tehdy pro mě neznámý typ váhy a i dodnes se mi nepodařilo vypátrat název v žádné encyklopedii. Návštěvníci jej naleznou při prohlídce výstavy a to byl můj první úlovek, který tvoří základ mé sbírky.

Kolik vah a měřidel máte nyní?
Moje sbírka představuje kolem 168 kusů.

Co je pro vás nejcennější a proč?
Za nejcennější kousek mé sbírky považuji váhu pro penězoměnce, která je z druhé poloviny 18. století. Je originální v tom, že do té doby mince neměly po okrajích vroubky, které signalizují, že mince je kompletní. Stávalo se tehdy, že mince se obrušovaly, aby se jejich majitelé obohatili, čímž docházelo ke ztrátě hmotnosti mince. Podle etalonu, což představovala závaží, se určilo, jestli mince dané měny má hodnotu, kterou má mít.

A co je nejkurióznější?
Je to kupříkladu váha s příslušenstvím na zjišťování lavinového nebezpečí v horách (pod číslem 63), dále speciálně cejchovaný metr na změření několika měr krávy a z výsledků, podle tabulky, se určila hmotnost dobytka (pod číslem 135), což je geniální vynález českého řezníka. Dalšími zajímavými kousky jsou závěsná kuchyňská váha určená pro slepce (pod číslem 141) a amatérsky upravená váha na automatické dávkování střelného prachu do mysliveckých patron.

Jsou funkční? V jakém stavu se k vám dostávají?
Váhy se ke mně dostávají v různém stavu a v současné době je většina vah provozuschopných.

Obdarovávají vás lidé, a to nejen vaši blízcí, vahami a měřidly?
Nejvíce vah jsem získal prostřednictvím inzerátů v různých sběratelských časopisech, nebo návštěvou různých sběratelských burz. Nyní využívám k hledání zajímavých kusů internet.

Je nějaká váha či měřidlo, které ve své sbírce ještě nemáte, ale chtěl byste?
Určitě někde na mě ještě čeká zajímavý kousek a těším se na něj.