S blížícími se velikonočními svátky začínají přemýšlet zejména rodiče slečen, co nabídnou při pomlázce koledníkům. Nechce se jim kupovat vejce za ceny vyšroubované na maximální hodnotu. Tuto tradici si však nechtějí nechat ujít, a tak oslovují známé, kteří se vydávají do sousedního Německa na nákupy, ať jim přivezou vejce.

Sehnat zejména ta levná je však mnohdy v příhraničním Klingenthalu problém. „Němci navíc v některých obchodech zavedli omezení při nákupu. Lidl vzkazuje zákazníkům, že jim prodá pouze pět balení po deseti kusech, a v Nettu dokonce jen balení dvě,“ říká Hanka z Kraslic, která je matkou malé Elišky. Jak dodává, zákazník musí mít při nákupu štěstí. A jezdit do vzdálenějších měst se prý nevyplatí.

„Pracuji ve firmě s kolegyní, která dojíždí z Kraslic. Požádali jsme ji, ať nám přiveze německá vejce. Tak uvidíme, zda nějaká sežene,“ říká Lenka, která pracuje v jedné ze sokolovských firem. Jiní to řeší nákupem kuřic.

V neděli přijeli prodejci do Kraslic. Slepičí hysterie jako v jiných místech republiky zde však nevypukla. Na vlakovém nádraží čekala zhruba dvacítka lidí, a to ještě ne všichni chtěli nakupovat. „Vím, že prodávají kuřice, ale já jsem přijel prodat králičí kůže,“ řekl jeden z oslovených mužů.

I na Chebsku se řeší problém s drahými vejci. Lidé, kteří chtějí ušetřit, mají mnoho míst, kde se dají sehnat levnější vajíčka. Pokud mohou jet za hranice do Německa, tak hledají levná vejce tam. „Do Německa jezdím pro vajíčka často,“ řekla Jana Ouřadová z Chebu.

„V minulých dnech ale Němci zavedli různá opatření, kolik si může koupit jedna osoba vajec, to je bohužel dosti limitující. Proto jsem dnes zašla do místní prodejny Mavexu, kde oproti supermarketům ušetřím na klasických vejcích velikosti 'M' až jedenadvacet korun na třicetikusové krabičce,“ dodává.

„Bohudík nemusím řešit problém s nedostatkem vajec,“ říká dvaatřicetiletá Markéta Novotná z Mariánských Lázní. „Mí rodiče chovají doma slepice a každý víkend, když k nim jedeme na rodinný oběd, dostaneme týdenní zásobu,“ usmívá se Novotná.

Další, kdo nemusí řešit cenu vajec, je dvacetiletá studentka Tereza Hývlová. „Vajíčka až tolik nejím, proto se spokojím s nabídkou místních supermarketů, kde si koupím společně s vejci i další potraviny, které zrovna potřebuji,“ připouští.