Hyenismus, jen tak se dá nazvat okradení seniorů. Bohužel, starší spoluobčané podvodníkům situaci značně zlehčují, jejich důvěřivost nezná mezí.

Poslední případ na Chebsku se stal v Mariánských Lázních, kdy podvodnice vymámila peníze od důchodkyně pod záminkou půjčky peněz synovci (čtěte na straně 3). „Chebští policisté zaznamenávají v ojedinělých případech to, že na důvěřivost doplácí především senioři,“ potvrdila policejní mluvčí Martina Hrušková. „Senioři by hlavně měli být opatrnější, nevěřit hned každému, i když tito lidé vypadají důvěryhodně, jsou přátelští, sympatičtí, ale to neznamená, že to nemůže být pachatel. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná,“ upřesnila mluvčí.

Přitom rady, jak nenaletět podvodníkům, nejsou nijak složité. „Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu,“ nabádala Hrušková. Podle jejích slov ochota ´pomocníka´ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do bytu a tam seniory okradl. „Podvodníci využívají různé záminky a lsti k tomu, aby se dostali k penězům,“ přiblížila policejní mluvčí. „Využívají lží, že je posílá příbuzný a chce půjčit peníze,“ dodala s tím, že důležitá čísla by měli mít lidé viditelně blízko telefonu, aby si mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

Na prevenci mezi seniory se policisté zaměřují často. Nedávno se uskutečnila přednáška pro členy klubu důchodců v Mariánských Lázních. „Je to těžké,“ povzdychla Dana Hovorková z Chebu. „Jsou jak malé děti. Bohužel jim je těžké vysvětlit, aby nebyli tak důvěřiví. Podvodníci tyto věci vědí a náležitě toho zneužívají. Zasloužili by si vysoké tresty,“ řekla.

„Nedávno jsem jedné ze seniorek v Chebu pomáhala,“ uvedla Jana z Mariánskolázeňska. „Paní potřebovala nějaké léky, které v jedné lékárně nebyly. Vzhledem k tomu, že už byla unavená a sotva šla, nabídla jsem jí, že vedle do lékárny pro léky dojdu. Bez jakéhokoli prověřování mi dala recept a peníze na medikamenty. Nabízela jsem jí, že jí nechám v zástavě například své doklady nebo tak něco, odpověděla, že mi věří. Já ji okrást nechtěla, měla jsem jen chuť jí pomoci a ulehčit jí situaci. Ale tato zkušenost svědčí o bezmezné důvěřivosti starých lidí.“