Tak před rokem a půl vypadalo zatím poslední zemětřesení, které zasáhlo Chebsko a část Karlovarska. Dodnes odborníky tyto otřesy země zaměstnávají. Po stovkách let totiž Chebsko tehdy zasáhly klasické záchvěvy země, které jsou známé ze světa. Dosud se však v této oblasti vyskytovaly zemětřesné roje. Proč přesně k této změně došlo, se však zatím neví.

„Opravdu se jednalo o klasické zemětřesení, kdy se prakticky všechna deformační energie na zlomovém segmentu uvolnila během jednoho zemětřesení," potvrdil informaci seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu v Praze.

O zemětřesení na Chebsku, které by mělo klasický charakter, nemají odborníci informace. „Žádný záznam o takovém zemětřesení z minulosti nemáme, ale nelze to vyloučit. Lze ale s jistotou říci, že to nebylo v posledních 150 letech," upřesnil odborník Horálek. Podle zjištěných informací v posledním zemětřesení velkou roli hrála směs vody a plynu. Jak přesně se však tato směs na silnějším zemětřesení podílela, se zatím nedá přesně vysvětlit.

„Doposud jsme byli přesvědčeni, že v západních Čechách se vyskytují zemětřesení pouze v rojích. Pokud se ale v loňském roce uvolnila veškerá akumulovaná energie v jednom zemětřesení, lze předpokládat, že se podobná situace bude někdy opakovat," upozornil Josef Horálek. Otřesy na Chebsku a Karlovarsku způsobily také mnohamilionové škody.