V současné době tam stavební práce finišují. Školu, která se skládá celkem ze tří propojených budov, začala stavební firma opravovat už v minulém roce. Letos na podzim už budou všechny úpravy hotové. Novinkou v této budově bude takzvaná rekuperace. Tou se bude zajišťovat čerstvý vzduch v učebnách.

„Na realizaci této investiční akce za téměř 35 milionů korun se městu podařilo získat evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši téměř 14 milionů,“ konstatoval mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič. Kromě zmíněné výměny vzduchu rekuperací došlo na škole k zateplení fasády a plochých střech nebo výměně oken. „Realizace úprav byla rozložena do dvou let, aby se stavební práce, které by narušovaly výuku, mohly dělat během letních prázdnin,“ upřesnil chebský místostarosta Michal Pospíšil. A co vlastně rekuperace znamená? Školáci už si okno nebudou moci sami otevřít.

„Klasické větrání prostřednictvím otevírání oken totiž pravidla pro získání dotací neumožňují,“ uvedl místostarosta Zdeněk Hrkal.

Takzvaná rekuperace funguje podobně jako klimatizace, přivádí však do učebny mnohem čistší vzduch, než by tomu bylo jen z otevřeného okna. Jednotka, která výměnu vzduchu provádí, má v sobě i několik filtrů. Navíc se vzduch v přístroji, který výměnu vzduchu zajišťuje, zahřívá, popřípadě ochlazuje podle nastavení. Školáci tak do svých učeben dostanou čistý vzduch, ale nebudou muset trpět chladem. V těchto dnech je zateplení pláště (na snímku) 1. základní školy u konce. Poslední z městských škol, která na zateplení ještě čeká, je 3. ZŠ na Zlatém vrchu. Dočkat by se ho přitom mohla do dvou let. „Ještě letos chceme podat žádost o dotaci, která se už připravuje. Samotné zateplování by se mělo dělat v letech 2019 a 2020. Už jsme požádali také o dotaci na úpravy venkovního areálu 3. ZŠ, kde by mělo vzniknout zázemí pro výuku i mimoškolní aktivity včetně učebny v přírodě,“ dodal starosta.

Ilustrační foto.
Část lupu asi neunesl a nechal ho na chodbě. I tak mu hrozí tři roky